Beslægtede forfatterskaber

H.C. Andersens forfatterskab står i dyb gæld til folkeeventyrene, herunder de arabiske af slagsen, som er samlet under titlen ”1001 nats eventyr”. Ikke mindst værkets hyldest af fortællingernes kraft danner klangbund i H.C. Andersens forfatterskab.

H.C. Andersen skrev sig ind i sin samtids dyrkelse af fantasien, følsomheden og naturen, som var nogle af romantikkens idealer. Men hvor samtidige forfattere især interesserede sig for fortiden og historien, var centrum for H.C. Andersens værker oftest samtiden, som han skildrede med lige dele indlevelse og indignation.

Der er flere samtidige eventyrdigtere, det er relevant at sammenligne med. Blandt andet russiske Alexander Pushkin, der med afsæt i sagn og folkeeventyr, han havde hørt som barn, digtede nye eventyr, der alle er blevet en del af den russiske litteraturskat. Også italienske Carlo Collodis eventyr ”Pinocchio” fra 1883 er i slægtskab med H.C. Andersens univers. Her må Pinocchio – en dreng af træ – gå utroligt meget igennem, før han kan blive en rigtig dreng med bankende hjerte – ligesom i øvrigt H.C. Andersens ”Den lille havfrue”. Og så ved vi, at den engelske forfatter Lewis Carroll, som blandt andet har skrevet ”Alice i Eventyrland” fra 1865, var inspireret af H.C. Andersen.

H.C. Andersens forfatterskab har haft – og har også i dag – stor betydning for litteratur og film over hele verden. Flere af Henrik Pontoppidans værker kan læses som med- og modsvar til Andersens. Det gælder ikke mindst for novellen ”Ørneflugt” (en pendant til ”Den grimme ælling”) og ”Lykke Per”. Hvor Andersens Peer formår at bryde den sociale arv på grund af kunstens kald, stavnsbinder den sociale arv hovedpersonen hos Pontoppidan.

Både Karen Blixen og H.C. Andersen trækker på den mundtlige fortælletradition – ikke mindst i deres hyldest til fortællingens og kunstens kraft. Disney er også dybt inspireret af H.C. Andersen, og det er svært at forestille sig, at Disney havde vundet vores hjerter i samme grad uden selskabets gæld til H.C. Andersen – tænk bare på ”Den lille havfrue” og ”Frost” (der er inspireret af ”Snedronningen”), Tommelise – men også på Pixars ”Toy Story”!

Senest har Jesper Wung-Sung skrevet romanen ”Hans Christian” (2024) om H.C. Andersens barndom – som en cadeau til et liv og et forfatterskab, der med dets viltre pen og insisterende tematikker har betydning langt ud over sin tid og børneværelserne.