Genrer og tematikker

Louise Bachs realistiske ungdomsromaner beskriver en ung teenager med en vred, selvdestruktiv adfærd og en smertefuld opvækst. Forfatteren beskæftiger sig med tematikker som ensomhed, grænseoverskridende sex, selvskadende adfærd, sorg, og hvordan unge mennesker skaber en identitet. Læseren får ikke at vide, hvorfor Lunas mor har begået selvmord, og forfatteren siger selv, at hun har fravalgt at forklare morens selvmord, ”fordi det så meget nemt kunne blive til let gennemskuelig socialrealisme, så det hurtigt kom til at handle om arv og miljø. Det er det jo også, men det er ikke det centrale. Det er vreden i sig selv. Og hvad hun bruger den til. Hendes baggrund er ikke så vigtig.” (Steffen Larsen: Pigen fra Randers. Børn og bøger, s. 33-35, årgang 67, nummer 3, 2014).

Luna flytter væk fra sin moster og finder nye venner i punkmiljøet på Randers Kollegiegård. Selvom punkgruppen ingen ambitioner eller fremtidsplaner har, så spejler de Lunas smerte, grænsesøgende adfærd og problemer med nærhed. Der er altid sprut og stoffer til at fortrænge virkeligheden midlertidigt, når hun er sammen med dem. Men man fornemmer også visse steder i ”Standpunkt”, at Luna ser lidt ned på de andre, og at hun dybest set gerne selv vil have noget mere konstruktivt ud af sit liv. 

Hovedpersonen svinger mellem aggression rettet mod omgivelserne og selvskadende adfærd, hvor hun skærer i sig selv eller indtager stoffer og alkohol i store mængder. Forholdet til René er kun seksuelt, de taler ikke om følelser, og de indgår ligefrem en pagt, hvor de lover hinanden, at de ikke skal binde sig eller savne hinanden, hvilket understreger begges angst for nærhed.

I ”Himlen over Vanløse Allé” møder Luna overklassedrengen Adrian, som elsker hende på det åndelige plan, og som dybest set ikke interesserer sig for sex. Adrians interesser er spirituelle. Her er det igen stoffer og alkohol, som binder de to unge sammen i et forsøg på at fortrænge den virkelighed, som ingen af dem kan holde ud at være i. Men deres forskellige sociale baggrund gør det umuligt for hende at dele sine smertefulde erfaringer med ham. Luna er stadig helt alene i sit forsøg på at skabe en identitet, og hun har stadig ikke mødt dén eller de personer, som hun kan spejle sig i på en konstruktiv måde.