Den plettede tiger

"Hun køber en skive vandmelon og slubrer den i sig, mens hun lader blikket løbe rundt i folkemængden. Forklædeklædte indianerkoner, unger der skider hvor det passer dem, magre gamle mænd med benede pakheste, sandinistkvinder i uniform og pistol i bæltet" – sådan er dagligdagen i Nicaragua, hvor 15-årige småforkælede Lilian modvilligt er blevet sendt hen, efter hun er droppet ud af 1.g i Danmark. Det hører vi om i Charlotte Blays bog ”Den plettede tiger” fra 1993.

Moren har bedt faren "overtage" Lilian, han arbejder som FN-læge under borgerkrigen. Han har brug for Lilians hjælp, folk er syge, underernærede eller har skudsår, samtidig med at alle flygtningene fra Honduras vender tilbage.

Lilian træffer den unge miskitoindianer Titan, og han bliver tolk for hendes far, da de rejser opad Rio Coco til bopladserne. Lilian lærer hans familie at kende, deres traditionelle levevis, hvor kvinder vasker tøj i floden og afskaller risen med en stok i en træmorter. Titan har en bror, som er flyttet til København med en dansk pige, og Lilian og Titan bliver også glade for hinanden.

Til slut vælger Titan dog at blive hos sin familie og hjælpe medicinmanden, og Lilian indser at hendes opgave ligger i at hjælpe sin far. Hun vender tilbage som en typisk Charlotte Blay-heltinde: Stærk, social og med blik for det andet køn.

En af Charlotte Blays døtre er gift med en miskitoindianer, og Charlotte Blay har besøgt sin datters svigerfamilie i Nicaragua – ikke så sært at beskrivelsen af indianernes levevis fremstår så overbevisende.