Ild og blod

Citat
”Tidligt om morgenen den 4. december 1870 gik Wilhelm Dinesens drøm langt om længe i opfyldelse. Ude i horisonten glinsede de berømte, hvide limstensklipper, der i det nordlige Normandiet rejser sig lodret som en uskyldshvid mur. Skærmet bag de lyse klipper og inde i et halvbassin kendt for sit irgrønne vand lå den indtagende kystby Dieppe. Wilhelm Dinesen var i Frankrig.”
”Ild og blod”, s. 263.

Tom Buk-Swientys ”Ild og blod” fra 2013 er første bind om den historiske person Wilhelm Dinesen, der foruden at være Karen Blixens far var en rastløs krigshelt og eventyrer. Samtidig var han også så psykisk ødelagt af krigen, at han endte med at begå selvmord.

”Ild og blod” følger Dinesen fra barndommen på familiens gods Katholm på Djursland i 1840’erne til krigsmarch i Frankrig under Østarméen og senere Pariserkommunen i 1871.

Historien, der er fortalt i tredjeperson, indledes med Dinesen, der er i Paris under Pariserkommunen. Herefter springer handlingen i tid, tilbage til en kort præsentation af Dinesens forfædre. Herfra udfoldes handlingen i store træk kronologisk, undervejs med spring i tid og sted.

Wilhelm Dinesens egen historie tager fart, da han som niårig sendes på militærskole i Maribo. Han går sine egne veje, holder af at være alene og ligger ikke under for sin patriarkalske far. Farens krigshistorier giver ham ikke desto mindre en tidlig smag for krudt og kugler, så det virker kun naturligt for Dinesen at drage i krig som nittenårig mod tyskerne i 1864.

50681580

Herfra går det stærkt. Knap er Dinesen vendt uskadt hjem fra krigen, før han drager af sted igen – denne gang for at kæmpe med franskmændene mod tyskerne. Også i denne krig er Dinesen, der i mellemtiden er blevet udnævnt til kaptajn, på den tabende side, og han må flygte ind i Frankrig. I Paris befinder han sig endnu engang midt i et historisk højdepunkt, da kommunarderne overtager styringen af den franske hovedstad under Pariserkommunen. Også denne hæsblæsende situation slipper han uskadt fra, og efter mange år, hvor hans rastløse sind har drevet ham rundt i Europa, rejser han hjem til Danmark.

”Ild og blod” er en rejse i Kaptajn Dinesens fodspor. Men det er også en rejse gennem tiden og et samtidsbillede af datidens Danmark og Europa. Om det springende punkt i danmarkshistorien, da landet mistede Slesvig, Holsten og Lauenborg til Tyskland, og om årene, hvor krig generelt rasede over Europa. Det er samtidig historien om de mange personer, herunder flere kendte danskere, der kommer ind og ud af Dinesens liv og er med til at forme hans skæbne.

Bogen bygger på omfattende, historisk kildemateriale. Blandt andet gamle breve og dagbøger fra både Dinesen og fra familie og venner. Historien indeholder også en vis grad af dramatisering for at gøre fortællingen mere medrivende, og derfor er ”Ild og blod” – og efterfølgeren ”Til døden os skiller” – hverken romaner eller rendyrkede historiske biografier. Snarere er de historiske, dokumentariske fortællinger.