Oprør

Citat
”Kollektiv tankegang varer aldrig særlig længe. Vi er lunefulde væsner med dårlig hukommelse og et usædvanligt talent for at ødelægge alting for os selv.”
”Løbeild”, s. 86.

I Hunger Games-trilogiens tredje og afsluttende bind, ”Mockingjay” fra 2010 (”Oprør”, 2011) er Dødsspillet ikke længere begrænset til en iscenesat arena. Her er hele Panem i krig, mens dødstallene stiger voldsomt på begge sider.

Panems oprindelige trettende distrikt har, i kontrast til hvad Capitol har fortalt de øvrige distrikter, overlevet statsledelsens heftige bombardementer 75 år tidligere. De har langsomt opbygget et nyt samfund og udgør nu rygraden i oprøret mod præsident Snows ledelse. Kattua er blevet reddet ud af hænderne på Capitol, og i distrikt 13’s højteknologiske underjordssamfund møder hun atter sin familie og Gale, som med nød og næppe er undsluppet Capitols totale ødelæggelse af distrikt 12. Peeta er derimod taget til fange i Capitol, hvorfra han jævnligt fremvises – i stærkt tortureret udgave – på fjernsynet.

28693699

Mens præsident Alma Coin er den reelle leder af distrikt 13’s oprørsstyrker, påtager Kattua sig endegyldigt rollen som oprørets ideologiske samlingspunkt. Da oprøret bliver til fuldbyrdet krig, begiver Kattua sig på et skæbnesvangert hævntogt mod præsident Snow, mens hun gradvist opdager, at oprørernes metoder ikke altid er finere end Capitols. Og midt i de blodige krigszoner begynder tvivlen at melde sig: Er et Panem styret af præsident Coin overhovedet bedre end præsident Snows diktatur?

Vanen tro er opgøret mellem godt og ondt en kompleks størrelse hos Suzanne Collins. Om end distrikt 13’s oprørssamfund byder på en større frihed end Capitols magtdiktatur, er det langt fra noget rosenrødt billede, der optegnes af det alternative samfund.

”Oprør” er en påmindelse om, hvad krig gør ved mennesker. Romanen fremviser effektivt, at ingen er uskyldige, når samfund kolliderer, samt at den latente ondskab findes i alle samfund. Med stærkt ideologisk sigte antydes, at fortidens rædsler altid vender tilbage i ny form; at ondskab avler ondskab. Suzanne Collins har skabt en helhed, som både er uforudsigelig og spændende, og ”Oprør” er en formfuldendt afslutning på en ungdomstrilogi af bemærkelsesværdig moralsk og ideologisk dybde.