sarah engell
Foto: Sofie Amalie Klougart

Sarah Engell

cand.mag. Maria Roslev, 2015 og april 2019. Blå bog og bibliografi opdateret februar 2024.
Top image group
sarah engell
Foto: Sofie Amalie Klougart

Sarah Engells ”21 måder at dø” er blevet kaldt dette årtis bedste ungdomsroman, og med ”Valget” følger hun op på succesen. Hun høster ros for sit realistiske ungdomssprog, sine troværdige karakterer og bogens aktuelle tematikker – tre ting, der også kendetegner hele forfatterskabet. Engell tager livet som teenager alvorligt og skriver med stor psykologisk indsigt i målgruppen. Hun debuterede i 2009 med romanen ”Hvis bare…” og har udover syv ungdomsbøger skrevet tre bøger for voksne samt en grafisk roman.

137773864

Blå bog

Født: 24. marts 1979 i Tårnby.

Uddannelse: Pædagog fra Københavns Pædagogseminarium, optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur i 2014.

Debut: Hvis bare… Forlaget Carlsen, 2009.

Litteraturpriser: Carlsen-prisen, 2017. Blixen-prisen, 2018. Claus Deleuran Prisen, 2019. Pædagogisk LæringsCenterForenings pris, 2023.

Seneste udgivelse: Svin. Gyldendal, 2024. (Shakespeare genfortalt).

Inspiration: Ole Lund Kirkegaard, Elfriede Jelinek, Kirsten Hammann, Kim Fupz Aakeson og Haruki Murakami.

Videoklip

Sarah Engell taler om grænser i børnelitteraturen. Ibby, selskabet for børnelitteratur, 2015. 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Mandag. Sjovt nok den dag, der bliver begået flest selvmord. Det er der åbenbart nogen, der har lavet en statistik på, og jeg googler for meget.
Varmen i klasselokalet får min strikhue til at dryppe. Jeg trækker den af og maser den ned i lommen.”
”21 måder at dø”, s. 59.

Sarah Engell er født og opvokset i Tårnby, hvor barndommen gik med at læse og skrive. Allerede i børnehaven var hun optaget af at tegne og skrive små bøger, og i folkeskolen lavede og udgav hun sammen med en veninde et hjemmelavet magasin. Og så skrev hun selvfølgelig dagbog. ”Jeg skrev dagbog og fyldte tonsvis af notesbøger med historier om alt fra voldelige havmåger til dødsangst og svimlende ungdomsforelskelser. Jeg tror, det var min måde at forsøge at forstå verden og mig selv på. Det er det nok i virkeligheden stadig.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, april 2015).

Drømmen om at blive forfatter har derfor på en måde altid ligget i Engell, men den blev først rigtig bevidstgjort, da hun som 15-årig kom på efterskole og af sin dansklærer blev spået et liv som dekadent forfatter, der med cigaretrør sad på københavnske værtshuse og skrev bøger.

Men det tager tid at nå sine drømme, og Sarah Engell har da også flere andre uddannelser bag sig. Hun er både uddannet pædagog, danser og drømmetyder, og alle uddannelserne og de efterfølgende jobs har haft betydning for hende som forfatter. Hun fortæller: ”Jeg har altid interesseret mig for menneskelige relationer, den menneskelige psyke og de situationer der opstår mennesker imellem. Det er på mange måder stadig det jeg arbejder med i dag, nu er det bare på fiktionsniveau.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, april 2015).

I 2009 lykkedes det Engell at komme igennem til Forlaget Carlsen, der udgav hendes første ungdomsroman ”Hvis bare…”, og siden har hun udgivet yderligere fire ungdomsromaner, nemlig ”Forbandede mødom” i 2011, ”Forpulede kærlighed” i 2012, ”21 måder at dø” i 2014 og ”Tag gaden tilbage” i 2019, hvor den sidste er skrevet sammen med Sanne Munk Jensen. Hun har desuden udgivet tre bøger for voksne og en grafisk roman og arbejder også som tekstforfatter.

I 2014 blev hun optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur. Om uddannelsens betydning for hende som forfatter, siger hun: ”Jeg har erfaret, at som med alle andre områder, hvor man har ambitioner, kræver det at skrive et bagvedliggende håndværk, som løbende skal vedligeholdes, raffineres og nytænkes. For mig som forfatter kræver det, at jeg erkender min egen magelighed og forsøger at bryde mine skrivevaner. Hele tiden. Forfatterskolen for Børnelitteratur giver mig to års fordybelse i dét jeg holder allermest af og en god udviklingsmulighed, både fagligt og personligt.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, april 2015).

I dag er Sarah Engell gift og mor til to drenge, og hun bor med sin familie på Amager. 

Hvis bare…

”Nørrebro. Jeg gider ikke gå uden om vandpytterne. Hvis bare mor for en gang skyld hørte efter. Så havde hun skrevet mig op til en ordentlig lejlighed i centrum af København. Men mor hører aldrig efter. Kun når hun selv taler. Derfor står jeg nu i Københavns svar på Smørumnedre.”
”Hvis bare…”, s. 18.

Sarah Engells første ungdomsroman ”Hvis bare…”, der udkom i 2009, handler om at finde sig selv, sine styrker og lidenskaber og om at finde den store kærlighed. Jeg-fortælleren og hovedpersonen Sofie Amalie Elisabeth Kristoffersen, der blot kaldes Sof, dropper ud af gymnasiet og flytter fra Falster til København, hvor hun spruttende og bandende kæmper for at finde sig til rette. Storesøster Margrethe, der læser psykologi i København og er mors øjesten, gør ikke Sofs identitetskvaler mindre. Til gengæld giver søsteren anledning til mange sjove og bidende kommentarer – noget, der generelt præger romanens tone. Sof og især Sofs mor synes nemlig ikke, at hun kan gøre noget rigtigt – så der er nok at brokke sig over. Og netop vreden og det selvudleverende sætter skub i romanens handling.

27866492

Selv om ”Hvis bare…” ikke direkte indikerer at være en dagbog, har den flere af dagbogens typiske genretræk. Der er en jeg-fortæller og et kronologisk handlingsforløb, hvor hovedpersonen beskriver sin hverdag, tanker og følelser. Derudover er romanen rigt illustreret med både sjove og barske tegninger, der dels understreger dagbogsformen, dels tydeliggør hovedpersonens følelser.

Hvert kapitel begynder dog ikke med ’kære dagbog’, men med ’hvis bare…’, som f.eks. første kapitel, der har titlen ”Hvis bare jeg havde læst det med småt, da jeg underskrev kontrakten om at blive voksen” (s. 7). Overskrifterne understøtter romanens sorte humor og tydeliggør som tegningerne hovedpersonens følelser.

Udtrykket ’hvis bare’ er i det hele taget udgangspunktet for romanen, for som forfatteren siger: ”Ideen til min første bog opstod, da jeg begyndte at lægge mærke til udtrykket ”hvis bare …” og hvor ofte vi egentlig bruger det. ”Hvis bare jeg havde et mere interessant arbejde, hvis bare jeg fik udgivet en bog, hvis bare jeg havde lidt mere tid …” osv. Den slags mål er jo en forudsætning for, at vi flytter os, men rigtig ofte sker der det, at så snart vi nærmer os målstregen, bliver den bare flyttet længere væk.” (Maria Roslev: Interview Forfatterweb, april 2015).

”Hvis bare…” er en realistisk ungdomsroman, der i en brokkende, pludrende og til tider rørende tone fortæller om en ung piges ensomhed og identitetskvaler.