Genrer og tematikker

Sarah Engell beskæftiger sig med ungdomslivets udfordringer. Hun skriver realistiske ungdomsbøger om teenagepiger, der på forskellig vis kæmper med identitet, kærlighed, sex, venskab, familie, ensomhed, etiske valg og død. Forfatterskabet handler med andre ord om alt det, der rører sig, når man er på vej til at blive voksen.

Relationen mellem mor og datter er også en tematik, der går igen i alle ungdomsromanerne. I ”Hvis bare…” har Sof svært ved at leve op til sin mors forventninger, mens Maria – hovedpersonen i både ”Forbandede mødom” og ”Forpulede kærlighed” – kæmper med at tilgive sin mors selvmordsforsøg og Stella i ”21 måder at dø”, der mister sin mor, prøver at leve med sit tab. Engell beskriver det på én gang tætte og besværlige forhold mellem mødre og døtre troværdigt og rammende og tydeliggør på forskellig vis i romanerne, hvordan pubertetspigernes forsøg på frigørelse er både smerteligt og nødvendigt. I de seneste romaner har døden sneget sig ind som et tema, og med den er tonen blevet mere alvorlig. Den er også alvorlig i ”Valget”, der både omhandler flygtningeproblematikker, politik og etik.

Genremæssigt skriver Sarah Engell ungdomsbøger. Hun skriver realistisk og vedkommende. Hun rammer de unges sprog præcist og skriver med en stor umiddelbarhed. Hun skriver troværdige karakterer frem, der giver stor mulighed for identifikation. Om at skrive om og til unge siger forfatteren: ”Det er en periode, der tiltaler mig. Måske fordi alting er så sort-hvidt, og der er så dramatisk kort mellem den ekstreme lykkefølelse, til man bliver ramt af totalt-nederen. Samtidig er det nogle vigtige år, hvor ens identitet for alvor bliver skabt, og man finder ud af, hvem man er, og hvad man skal.” (Pernille Glavind Olsson: Et snit i struben kræver mega selvkontrol. Jyllands-Posten, 2014-02-22).