Det øvrige forfatterskab

Foruden de tre romaner har Marilyn French udgivet fire faglitterære værker. Hendes bog om Joyce: The Book as World. James Joyce´s Ulysses (1976) og om Shakespeare : Shakespeare´s Division of Experience (1981) er begge af kritikere betegnet som væsentlige, både aktuelle og vedkommende.

1985 kom den store, provokerende debatbog Om kvinder, mænd og moral (694 sider!), som det tog hendes seks år at skrive. Temaet er - ikke uventet - at mænd altid har forsøgt at opnå magt fremfor alt, og under indflydelse af magt har de opfundet det patriarkat, der dominerer al vestlig kunst, filosofi, religion, uddannelse og især industri og politik. Ikke alene kvinder, men også mænd, er ofre på magtens alter, men mændene protesterer ikke, de giver stadigvæk kvinderne skylden for alle deres problemer(!). Enhver tale om, at Marilyn French ikke er "up-to-date" (Kvinder udkom trods alt i 1977) må forstumme, når man læser hendes sidste bog Krigen mod kvinder (1992), der bygger på 3. kapitel i: Om kvinder, mænd og moral. Her udtrykker hun sin vrede over de lidelser, som kvinder bliver påført og de overgreb, som de bliver udsat for i de fundamentalistiske religioners og de kulturelle skikkes navn. Her tænker hun især på den tredje verden, men mændene i vesten (og i USA) går ikke ram forbi.

Man må beundre Marilyn French for hendes stædige og indædte kamp for kvinders rettighed, for hendes konsekvens og klare budskab, men i forhold til de letlæste romaner, er hendes faglitterære værker - og de er virkelig "værker" med litteraturhenvisninger og et stort noteapparat - svært tilgængelige.

Marilyn French blev stammoderen til en lang række amerikanske, kvindelige forfattere: Marge Piercy, Gail Godwin, Lisa Alther, Joyce Carol Oates, Sue Miller m.fl., der gav "den amerikanske drøm" en ilde medfart. Der er mange lighedspunkter mellem Marilyn French og den engelske forfatter Fay Weldon, men hvor Weldon slås for de engelske kvinders ligeberettigelse med satire og sort humor, er French dybt alvorlig i sine anklager mod det mandsdominerende samfund - hun er en kvindelig korsfarer under feltråbet: "Alle mænd er fjenden!".