SOS Gilleleje

Citat
” – Der kan jo ske de vildeste ting i denne her by, uden at nogen opdager det. – Hvad skulle der ske? sagde Osvald (…) – Alt muligt, forbrydelser, smuglerier, mord. Men I er så vant til, at alt er, som det plejer at være, at I ikke lægger mærke til, at der sker mystiske ting. Denne her by har brug for friske øjne.”
”SOS Gilleleje”, s. 12-13.

I 2009 udgav Camilla Hübbe en ungdomsroman inden for detektiv/krimi-genren med titlen ”SOS Gilleleje”. Handlingen udspiller sig i den nordsjællandske by Gilleleje, som drengen Simon netop er flyttet til. Simon har hidtil boet på Nørrebro i København og er fra bogens begyndelse langt fra begejstret for at være havnet i denne ”skodby”, som Simon også betegner ”verdens blindtarm”.

Det ændrer sig dog langsomt da en skoleopgave om Anne Franks dagbog fører Simon sammen med klassekammeraterne Oscar og Sigga. De tre venner opsøger et gammelt forladt hus, som viser sig ikke at være så forladt endda, og finder ud af, at husets beboer har været nazist under Anden Verdenskrig. Et hemmeligt kælderrum og oprulningen af familiehemmeligheder spiller herefter en stor rolle i opklaringen af både fortiden og nutidens skumle begivenheder. Gruppen med navnet SOS, en forkortelse for de tre børns navne, opdager bl.a. hvilken rolle Gilleleje spillede under Anden Verdenskrig.

28204892

Hübbe har med ”SOS Gilleleje” skrevet en spændende detektivroman, som også tager emner som ensomhed, pinlige forældre, venskab og spirende forelskelse op. Bogen indeholder mange dialoger men er ligeledes præget af en tredjepersonsfortæller med indre synsvinkel, der skifter mellem de tre børn, hvilket gør det muligt for læseren at komme tæt på de tre hovedpersoners tanker og følelser. Romanen er båret af et fremadskridende plot, men inddrager også historiske kendsgerninger.

De tre børn synes at lære mindst ligeså meget om nazisme, jødeforfølgelse og Anden Verdenskrig ved at løse de mysterier, de opdager i deres nærområde, som hvis de havde skrevet den opgave, de egentlig skulle i gang med. Ved at opdage, hvordan deres egne familier er involveret i de begivenheder, der skete under Besættelsen, lærer de samtidig om de jøder, som blev reddet til Sverige i oktober 1943. Ligesom de tre venner bliver læseren også lidt klogere på denne del af den danske historie samtidig med, at det er en underholdende historie og en skildring af typiske teenageproblemer.  

Camilla Hübbe har skrevet en efterfølger til ”SOS Gilleleje”. Den har titlen ”Rigets sikkerhed” og følger trekløveret Simon, Oscar og Sigga på nye eventyr.