Serierne

Bo og Anne
Jørn Jensens allerførste serie om de to venner Bo og Anne er hverdagsgys. En mand med en hue, en robot og en død mus er nogle af de ting, der sætter spænding på de to børns tilværelse. Man kan læse bøgerne, så snart man har lært at læse.

Nyvej 17
Tom og Lasse er venner, og de bor begge på Nyvej 17. Lasse bor i stuen og han har hunden Bølle. Tom bor på 3. sal. Og det er alt sammen godt, hvis ikke Holm boede på 2. sal, er gammel og hader hunde og børn. De episoder, det giver anledning til, kan man læse om så snart man har lært at læse.

Palle i verden
Der er over 20 bøger om Palle og hans far. Palles far skal prøve alt muligt, og han vil gerne være ung med Palle. Han prøver at køre på rulleskøjter og ski. Han spiller golf og fodbold. Heldigvis går der altid noget galt for Palles far, så der kommer en sjov historie ud af det. Hvad gør man, hvis man sidder fast inden i en liggestol, eller hvis et udstoppet elghoved sidder fast på hovedet og ikke kan komme af igen? Sådanne ting kommer Palles far, som i virkeligheden er seriens hovedperson, ud for. Bøgerne om Palle og hans far kan læses så snart man har lært at læse, og de rummer sproglige udfordringer. At Palles far i Claus Bigums streg ligner en blanding af Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen må skyldes en tilfældighed.

Bobo
Bobo bor hos Tobias og er en hund. Lykke er Tobias', veninde, og sammen oplever de 2 børn og Bobo spændende ting i en verden, hvor de voksne kun er statister. Bobo kommer til hundeudstilling, hvilket ikke er nogen succes for et gadekryds. Bobo kommer i skole og vil angribe den udstoppede ræv. Man genkender Emil fra Lønneberg, når Bobo stikker hovedet i en vase for at få hundekiks, og vasen så sidder fast på hundehovedet. Der er 10 bøger om Bobo, Tobias og Lykke. Bøgerne er illustreret af Ida Grantriis, der gerne kører en sjov sidehistorie i sine tegninger, så der virkelig kommer liv og lidt ekstra at tænke over i bøgerne.

Opfinder-Olsen
Olsen opfinder alt muligt og umuligt. En laserstyret fluesmækker og en æble-sin, der er en genetisk blanding af æble og appelsin. I de 4 bøger i serien besøger Anna og Mads den hyggelige opfinder, og undervejs kan man så lære nyttige og sjove ting: ”soldug er en kødædende plante, som vi kan finde herhjemme og det kan være sjovt at lave en usynlig skrift.” Da opfinder-Olsen begynder at genmanipulere går det galt. Gener spredes så naboens æbler smager af kål. Disse bøger kan man læse, så snart man har lært det.

Allan og Peter
Ræven har taget en af Allans høns, så han må lave en fælde. Han stiller en spand vand oven på en dør på klem, så når ræven vil liste gennem døren til hønsehuset, får den spand og vand lige i knolden. Men andre end ræve kan udløse fælden. Hvem kan man få svaret på i Rævefælden, som er en af 4 bøger om Peter og Allan. Bøgerne vil de fleste kunne læse fra 2. klasse.

Det gamle hus
Rune og Rikke finder et gammelt, forfaldent hus i nærheden af, hvor de bor. Der er rotter, løse gulvbrædder og gamle møbler. Pludselig smækker døren i uden nogen grund, så der er også uhygge. Det ville i hvert fald ikke være sjovt, hvis man skulle sove derude om natten. Bogen kan læses, når man har lært at læse.

Lasse og Leo
Lasse har en masse planer, som han får Leo med på. Men Lasses planer er ikke altid lige gode, selv om han inderst inde altid vil gøre det bedste. Han vil have sin lillesøsters mobiltelefon tilbage fra ham som tog den. Han vil have sin cykel tilbage fra ham, som stjal den. Men det går ikke altid lige godt.

Mia og Mette
Mia og Mette er de centrale personer i denne serie på ti bøger. Og håndbold er rammen om handlingen. Men man lærer også træneren Ulla, der altid er i godt humør, og de andre på holdet at kende. Gennem serien er der selvfølgelig en masse genvordigheder. Der er kamp om pladserne på holdet, møvede modspillere og skader. Bag i hver af bøgerne er der fakta om håndbold og instruktioner i teknik og taktik. Bøgerne fænger selvfølgelig hos håndboldinteresserede, men kan sagtens læses uden den store interesse for håndbold.

Mark og Kasper
Mark og Kasper spiller fodbold i hver deres serie, såvel fodboldserie som bogserie. Men så er der ikke mange flere ligheder. Mark har problemer med at læse, bl.a. en kampseddel, så han kommer for sent til en kamp. Marks gode ven og målmand Hassan bliver i en kamp kaldt ”Perker”, men Hassan scorer på et straffespark, som Mark overlader ham. Mark får et sødt brev fra Line, som han godt kan lide. Vi kommer ind på mange sider af Marks liv og problemer.
Kasper derimod spiller kun fodbold og vi hører kun om de sider af Kaspers liv der har forbindelse til fodbold. Fodboldovervægten i den 14 bind store serie understreges også af, at hvert bind slutter med fakta om fodbold. Serien om Kasper har snæver interesse for fodboldinteresserede mens bøgerne om Mark appellerer til alle. Om Mark kan man læse, når man har lært det, mens bøgerne om Kasper først kan læses i 2. klasse.

Giv mig en hest mor
Mange pigers største drøm synes at være en hest. Og hestelitteratur går da også som lunt brød til heste. Jørn Jensen har lavet en serie bøger om de to veninder Rikke og Susan. Vi møder også hestene Samba og Elvis. Læseren møder hestene i såvel galop som sygdom og de følelsesmæssige udsving, det giver hos de to piger. Bøgerne egner sig kun for hesteinteresserede, der vil genkende mange situationer i bøgerne. I slutningen af hver bog er der faktaoplysninger om heste og hestesport. Bøgerne er en udpræget pigeserie, der kan læses fra 2. klasse.
For begynder-heste-læseren er der serien om Silke. Silke er et lille brunt føl, og Maria og Emma følger føllet. Skal Silke sælges? Hvad gør man, når føllet pludselig er væk? Vi følger de to børn og føllet gennem mange problemer.

Sild og finker, fyre og sms'er – Sofies valg
Sofie er hovedperson i denne serie af bøger, der tager meget moderne emner op. Mange piger vil kunne genkende forelskelse, jalousi, SMS-mobberi og modeldrømme, som bliver beskrevet på de unge pigers betingelser. Der lyder i bøgerne ingen kritik af brugen af mobiltelefoner som kommunikationsmiddel, hovedkulds pigeforelskelse eller småpigers optræden på cat-walken. Sofies forældre billiger og hjælper endda Sofie til at realisere modeldrømmen.

Gys er godt
Tom er hovedpersonen i en række gysere af Jørn Jensen. Han møder med Pedro eller Sofie en hvid dame, en UFO, en heks i skoven og en vampyr. Men alt viser sig at have en helt naturlig forklaring. Men det er dog uheldigt, at Toms far har klædt sig ud som vampyr da han skal hente Tom og Pedro, som har stået på udkig efter flagermus i en mørk skov. Gode gys, der kan læses, når man har lært det.
Virkeligt gys er der også i de to bøger i serien Koldt blod. Overlæge Hazel lugter af kemikalier, har kattemad i bukseopslaget, men værst af alt har han stikkende, onde øjne. Så Tobias er bestemt ikke glad for situationen, da han bliver indlagt på Hazals hospital. Jacob, der ligger i samme stue, forsvinder pludselig, men heldigvis kommer Tobias’ søster Simone om natten, for at hjælpe med at opklare, hvad der sker på det mystiske hospital. Tobias og Simone er også hovedpersoner i De forsvundne børn: ”Ni børn er forsvundet. Det er mystisk tænker Tobias på vej hjem fra skole. Og pludselig hører han en bil køre op bag sig.”

Rolf i naturen
Rolf får en robåd, og så er det sådan set heldigt, at han bor lige op ad en å, for så kan han og vennerne Rikke og Jonas udforske verden fra båden. I fire bind i serien Ved åen bygger de huler, finder en øde ø i åen og oplever en masse dyr og fugle. Hejrer, svaler, frøer og en enkelt isfugl ser de langs den smukke, næsten træovergroede å. Bogen kan læses, så snart man kan læse.

Årstider
Denne serie omfatter af gode grunde kun fire bøger. Bøgerne tager læseren med Mikkel og Sofie ud i naturen for at afprøve de aktiviteter årstiderne lægger op til. Drageopsætning, fremstilling af hyldebærsaft og brændenældesuppe, fiskeri og frøindsamling er blot nogle få af de aktiviteter, der inspireres til. Computeren er langt væk og naturens nærhed i centrum, det er god langtidsholdbar pædagogik, som nok skal bide på enhver frisk pige og dreng, som selv kan læse bøgerne fra 2. – 3. klasse.