Beslægtede forfatterskaber

James Joyce hentede en del af sin inspiration hos klassiske forfattere som William Shakespeare, Dante og Homer. Han var desuden inspireret af Henrik Ibsen og samtidsforfattere i kredsen omkring tidsskriftet The Egoist, navnlig Ezra Pound. Den delvist selvbiografiske udviklingsroman ”A Portrait of the Artist as a Young Man” kan også siges at hente inspiration fra den danske forfatter J.P. Jacobsens dannelsesroman ”Niels Lyhne”: ””Portrættet” er såmænd stærkt inspireret af verdenslitteraturens bedste danske roman, nemlig gamle Jacobsens udviklingsroman ”Niels Lyhne” og handler som denne i sin substans om, hvorvidt mænd skal tro på Gud eller kvinder eller begge dele eller ingen af delene.” (Bo Tao Michaëlis: James Joyce er ikke kun for Kloge Åge. Politiken, 2009-06-20).

Samme år, som Joyces ”Ulysses” udkom for første gang, blev et andet af modernismens vigtige værker, T.S. Eliots ”The Waste Land”, også udgivet. Joyce opdagede ideerne om bevidsthedsstrømfortælling, stream of consciousness, hos den franske romanforfatter Édouard Dujardin, som også var en stor inspirationskilde.

Når man taler om skildringen af den menneskelige bevidsthed, kommer man uvægerligt til at tænke på en anden modernistisk forfatter, der også beskæftiger sig med alt det, der konstant er til stede i den menneskelige hjerne, nemlig Virginia Woolf. Den engelske forfatter er bl.a. kendt for bøger som ”To the Lighthouse” (”Til fyret”) og ”Mrs. Dalloway”.

James Joyces ”Finnegans Wake” er et af de mest radikale sprogeksperimenter i modernismens litteratur, og mange forfattere har siden været inspireret af Joyces frie brug af nyskabte ord. Joyce har således været en vigtig inspirationskilde for mange eksperimenterende forfattere, der har leget med sproget og med formmæssig nyskabelse i deres litterære værker. Det drejer sig blandt mange andre om den irsk-franske forfatter Samuel Beckett og danske Peter Laugesen. Den norske forfatter Tomas Espedals portræt af sin hjemby Bergen i bogen ”Bergeners” (2013) indeholder ligeledes en henvisning til James Joyces ”Dubliners”.