Ingen har hjemme her mere end du

Citat
”Det mest skræmmende finder altid sted, lige før jeg vågner. Jeg kravler rundt, og så lige pludselig kommer jeg i tanke om det: Det var mange år siden, at der var jordskælv. Denne smerte, denne døen, det er bare helt normalt. Sådan er livet bare. Så går det op for mig, at der faktisk slet ikke var noget jordskælv. Sådan er livet bare, splintret, og det er vanvittigt af mig at håbe på noget andet.”
”Ingen har hjemme her mere end du”, s. 32.

Julys debutbog, novellesamlingen ”No One Belongs Here More Than You” (2007) (”Ingen har hjemme her mere end du”, 2015), er fuld af ensomme, isolerede skikkelser, der desperat forsøger at nærme sig andre mennesker, men hele tiden stoppes af egne hæmninger eller forskruede forventninger. Som fortælleren i ”Drengen fra Lam Kien”, der har svært ved at forlade sit hus: ”Angsten rammer mig omtrent syvogtyve trin fra huset, lige ved enebærbusken” (s. 89), men som netop ved enebærbusken får øjenkontakt med kosmetologens søn overfor og indleder en besynderlig samtale med den unge dreng.

Relationerne mellem Julys personer lader sig ikke begrænse af ting som alder eller køn, klasseforskelle eller landegrænser. I en af fortællingerne er en midaldrende kvinde besat af Prins William. I en anden, ”Noget, der kan klare sig uden noget andet”, er det forholdet mellem to unge veninder, der sættes under lup. Efter high school rejser fortælleren og en veninde, Pip, til Portland. Pip har fået en plan: ”Vores målgruppe var velhavende kvinder, der elskede andre kvinder. Fandtes der mon noget sådant? Vi ville også godtage en kvinde med moderate midler, som havde sparet penge sammen.” (s. 62). Der er hele tiden en uudtalt spænding mellem de to veninder, der udleves gennem andre mennesker, og som så ofte i Julys historier smelter virkelighed og fantasi sammen i fortællerens indre. Novellen er en coming of age-historie, men samtidig en fortælling om tabet af den første, store kærlighed.

51863453

Samlingens sidste fortælling, ”Hvordan man fortæller historier til børn”, er en slags forløber til debutromanen. Mange af de temaer, der interesserer July, slås an i denne novelle. De umage og ofte lidt upassende relationer mellem mennesker, der er elskende, rivaliserende og mange andre ting på samme tid.

Det er mødet mellem det helt almindelige liv og det absurde, der interesserer Miranda July. Novellesamlingen er således fuld af helt almindelige mennesker, der styres af helt almindelige, absurde og ofte skamfulde drømme og længsler.