Udenfor og indeni

 © Pernille Kløvedal Helweg
© Pernille Kløvedal Helweg

Josef og pytonslangen forlod Pernille Kløvedal Helweg for en stund pigen Sofie og lavede en billedbog for og om drenge. Igen er temaet drøm og virkelighed. Josef er på Zoologisk Museum med sin bedstefar, og mens bedstefar fortæller om den store kvælerslange, forsvinder Josef i tankerne gysende ind i maven på en kvælerslange, hvor han forvandles til et skelet i slangens grumsetrøde, mørke indre. Det er en rigtig gyser. Men bedstefar får kaldt Josef tilbage til virkeligheden.

Josef og pytonslangen er en dramatisk historie, stregen er skødesløs, men korrekt, når det gælder det faglige indhold. Bogen er en fin lille fagbog for de mindste. Blandt andet vises en pytonslanges kranium, man ser, hvordan slangen sluger en kalv og hvordan den ser ud, mens den fordøjer.

© Pernille Kløvedal Helweg
© Pernille Kløvedal Helweg

Josef og pytonslangen handler altså om noget, der er udenfor og kommer ind. I Pernille Kløvedals seneste billedbog, Fødselsdag , med tekst af Hanne Fokdal Barnekow, er det noget andet, der er indenfor og vil ud, nemlig et barn. Det er en historie om en gruppe børnehavebørn. Karl har fødselsdag og børnene leger far, mor og børn. Anna er den gravide mor, som ligger under bordet, der fungerer som kæmpemave for 6 børn, og da Karls mor kommer for at hente ham, må hun være jordemoren.

På en nænsom måde formidler både tekst og billeder viden om en fødsel, desuden beskriver historien, hvordan en leg udvikler sig, og hvordan børn får oversat svære begreber til noget genkendeligt. På et tidspunkt råber Anna, at der skal altså være en moderkage, så børnene får noget at spise. Viggo, som er faren, er noget desorienteret. Men så henter han en sandkage. Og Karl udnytter snedigt øjeblikket, da hans mor som fødselshjælper haler ham ud, for selvfølgelig kan man ikke gå, når man lige er blevet født Igen er synsvinklen både i tekst og billeder barnets: Verden ses på hovedet, da Karls mor har trukket ham ud og holder ham i benene.