Eventyret om Ejnar

Citat
“Grete – Ja. kære venner, jeg vil gerne på vegne af bogklubben “Bogormene” byde velkommen til aftenens digtoplæsning. [...] Som I ved konkurrer vi hårdt med sexklubberne rundt om i landet. Men vi må nok se i øjnene, at vort land har udviklet sig til en nation af voksne mennesker, der enten fortrækker at ligge nøgne i store klynger og have samleje med hinanden, eller enkeltindivider der surfer på nettet efter pornografisk materiale.”
“Eventyret om Ejnar”, side 5.

I dramaet “Eventyret om Ejnar” fra 2000 hedder hovedpersonen selvsagt Ejnar. Han bor i et træ i Individualistskoven, og han er rent ud sagt dødtræt af at være fattig. Naboen Grete er træt af hans brok og lokker ham med til et oplæsningsarrangement på biblioteket. Men det er ikke noget for Ejnar, som lister ud fra oplæsningen og ind på selve biblioteket for at låne en bog, der kan give ham nøglen til rigdom. Men den mærkelige bibliotekar mener ikke, hun har sådan en bog, og i stedet prakker hun Ejnar et eventyr på, og en-to-tre-vupti, så er Ejnar selv hovedperson i en magisk fortælling. Her skal han løse den ene opgave efter den anden, og selvom det ikke umiddelbart gør ham rig i den virkelige verden, så fører det faktisk til berømmelse.

“Eventyret om Ejnar” er et polemisk eventyr om værdier. Det eneste, Ejnar kan forestille sig, vil gøre ham godt i denne verden, hvor alt handler om “at købe for derefter at trække det fra man har købt, for derved at få mere udbetalt så man kan starte forfra og købe igen, for så at trække fra og så videre og så videre” (side 1), det er at få flere penge – at blive rig. Men mødet med litteraturens og eventyrets verden bringer ham på andre tanker. Stykket kan læses som en spiddende kommentar til en verden, hvor det at tjene styrtende med penge, så man har råd til det store hus med det dyre samtalekøkken, sættes over alt andet. Det er en kommentar til det individualistiske (jævnfør Individualistskoven) og kapitalistiske samfund, hvor de (med)menneskelige værdier bliver nedprioriteret.