Portræt af Michael Katz Krefeld
Foto: Lindhardt og Ringhof

Michael Katz Krefeld

cand.mag. Christina Aabo Mikkelsen, 2015. Opdateret af cand.mag. Marie Hjørnet Nielsen, december 2020. Blå bog og bibliografi opdateret oktober 2023.
Top image group
Portræt af Michael Katz Krefeld
Foto: Lindhardt og Ringhof

Michael Katz Krefeld debuterede som krimiforfatter i 2007 med krimithrilleren ”Før stormen” og har på kort tid etableret sig som succesfuld forfatter, der er oversat til mange sprog. Som manuskriptforfatter til en række danske tv-serier ved han alt om plot og spændingskurver, og hans skrivestil er realistisk og har et filmisk præg. I modsætning til mange andre skandinaviske krimiforfattere er Michael Katz Krefeld ikke interesseret i at skabe socialpolitisk debat med sine bøger. Hans historier har i stedet fokus på, hvad der er på spil for de enkelte karakterer i krimiintrigen.

 

136866575

Blå bog

Født: 1966 i Gl. Holte.

Uddannelse: Folkeskolen.

Debut: Før stormen. Gyldendal, 2007.

Litteraturpriser: Det Danske Kriminalakademis Debutantpris, 2007. Harald Mogensen-prisen, 2012. Bog & Idé-prisen, 2016. Krimimessens Publikumspris, 2018. Krimimessens Publikumspris, 2023.

Seneste udgivelse: Terminalen. Politiken, 2023. (Ravn-serien, 8).

Inspiration: Jussi Adler-Olsen og Jo Nesbø.

Videoklip

Bogtrailer til "Bødlernes daggry". Lindhardt og Ringhof, 2023.

 

 

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”Regnen stod stadig ned, da Thomas kom ud fra Reden, og der var ikke en taxa at se i miles omkreds. Han slog hættekraven op og begyndte at gå ned ad Istedgade på vej mod Colbjørnsensgade og russerklubben. Det var et langskud, men trods alt et forsøg værd. Han havde aldrig hørt om stedet, men var sikker på, at Melby kendte til det. Østeuropæerne var hans område – havde i hvert fald været det (…)”
”Afsporet”, s. 132.

Michael Katz Krefeld er født i 1966 i Gl. Holte og opvokset på den københavnske Vestegn. Han er barnebarn af krimiforfatteren Hermann Krefeld, men barndomshjemmet i Hvidovre var ikke litterært som sådan. Forældrene havde Lademanns Leksikon på reolen i stuen og modtog bøger fra diverse bogklubber. Michael Katz Krefeld mener selv, at opvæksten har præget forfatterskabet: ”Jeg var en enspænder og kunne godt lide bare at cykle rundt og opdage, hvad man nu kunne opdage i Hvidovre. Jeg elskede at finde de øde steder og genindspille de ting, som jeg havde set i fjernsynet, oppe i mit hoved. Villavejene var enormt spændende. Der gemte sig en masse hemmeligheder bag alle de pænt klippede hække. Og der var aldrig langt til øde marker og moser. Det var en god måde at underholde sig selv på, og jeg fandt det i virkeligheden sværere at blive underholdt af andre.” (Thue Ahrenkilde Holm: Katz Me If You Can. Berlingske, 2014-09-23).

Michael Katz Krefeld var skoletræt efter 10. klasse og fravalgte derfor en videregående uddannelse. I stedet begyndte han at skrive og instruere novellefilm, hvoraf flere har været vist på internationale filmfestivaler og er solgt til andre lande. Han har været kreativ konsulent for bl.a. Lego og Universal Music, og så har han skrevet tv-manuskripter til flere danske tv-serier, bl.a. ”Nikolaj & Julie”, ”Hotellet”, ”Skjulte spor” og ”Nynne”. Som forfatter er han inspireret af især tv-serier og film. Han er desuden mere inspireret af den amerikanske krimitradition, f.eks. James Ellroy, end af den skandinaviske samfundskritiske krimi. I modsætning til f.eks. Stieg Larsson skriver Krefeld ikke sine egne politiske holdninger ind i bøgerne, da han mener, at det hurtigt bliver for kedeligt for læseren og ødelægger underholdningen. Krefeld er langt mere optaget af sine karakterers personlige historie og motivation for at handle på bestemte måder, hvilket ofte har skæbnesvangre konsekvenser.

Michael Katz Krefeld har på kort tid opnået stor succes med sine bøger, som er solgt til udgivelse i 20 lande. Hans bøger kan inddeles i fire serier. Den første er med lægen Maja Holm. Den anden er med et makkerpar: chef for PETs antiterrorkorps Nikolaj Storm og den suspenderede vicekriminalkommissær Katrine Bergman. Den tredje er med politikommissæren Thomas Ravnsholdt, som er på sygeorlov, men alligevel involveres i spektakulære sager. Den fjerde er en serie om den nyudnævnte politikommissær Cecilie Mars, og serien følger hendes daglige efterforskningsarbejde på gerningssteder i København.

Før stormen

”Maja Holm hastede ned ad hospitalsgangen, der førte hen til skadestuens modtagelse. Hendes træsko smældede taktfast mod linoleumsgulvet. Opkaldet fra ambulancen, som allerede var på vej, havde lydt på en OD. En overdosis patienten endnu ikke var vågnet fra, på trods af at redderne havde pumpet ham fuld af Naloxon, hvilket normalt ville være nok til at vække selv en elefant. Men ikke ham her.”
”Før stormen”, s. 9.

”Før stormen” er Michael Katz Krefelds krimidebut fra 2007, og for den modtog forfatteren samme år Det Danske Kriminalakademis Debutantpris. Hovedpersonen er den danske læge Maja, som efter et mislykket parforhold i Danmark har bosat sig i en lille by i Vestnorge. En ung narkoman dør af en overdosis, mens Maja har vagt på skadestuen. Maja er den læge, som uden held forsøger at genoplive ham, og da politiet ikke gør meget ud af at efterforske, om dødsfaldet var et uheld, et selvmord eller et mord, går Maja selv i gang med at undersøge sagen. Det viser sig snart, at den afdøde slet ikke var afhængig af stoffer, da han døde, og her spiller obduktionsrapporten en vigtig rolle.

Privat bor Maja alene og har selv et pillemisbrug, hvilket ikke kun giver hende et professionelt, men også et privat motiv til at ville opklare sagen om den unge afdøde mand. Maja kæmper ikke kun med den umulige sag. Hun har også en dominerende mor i Danmark, der ofte ringer hende op og blander sig i hendes liv på grænseoverskridende måder. Maja har desuden en fordrukken underbo, Kvam, som hun tager på fersk gerning i at snuse til hendes trusser, der hænger på tørresnoren i kælderen. Selvom hun egentlig afskyr ham, bliver hun alligevel chokeret, da han findes brutalt myrdet i sin lejlighed.

26952360

Den lokale tv-station bringer historierne om den unge mand, der døde af en overdosis og drabet på Kvam, og Maja møder i den forbindelse journalisten Stig, som vækker hendes interesse. De indleder lidt kejtet en affære, samtidig med at de går på jagt sammen efter morderen og undersøger, om der kan være en forbindelse mellem de to mord. Undervejs bliver Maja selv overvåget af skumle mænd i en sort bil, hun udsættes for overfald og indbrud, og hun forsøger at håndtere angsten med flere piller og mere alkohol.

Romanen er fortalt i tredje person fra Majas synsvinkel, og man får hurtigt sympati med den indesluttede og humørsvingende hovedperson og hendes mandlige modstykke, den godmodige nordmand Stig. Forfatteren ved tydeligvis, hvordan man skruer en god krimiintrige sammen, sproget er ligetil, og der er mange nærmest filmiske sekvenser. ”Pans hemmelighed” (2009) er anden del i serien med Maja Holm, som involveres i en ny sag, men de to bøger kan læses uafhængigt af hinanden.