Tøbruddet

Citat
”Så oprandt 8. maj, en dag fuld af jubel for russerne, af mistænkelig årvågenhed for polakkerne, af glæde blandet med dyb nostalgi for os. Fra den dag var adgangen til vore hjem ikke længere forment os (…) ingen konkrete hindringer, kun formalier”.
”Tøbruddet” i ”Vidnesbyrd”, s. 250.

Primo Levis bog ”La tregua” fra 1963 (”Tøbruddet”, 1991) er beretningen om hans lange hjemrejse fra Auschwitz i det sydlige Polen til hjembyen Torino. Auschwitz blev befriet i vinteren 1944, mens krigen stadig hærgede i det meste af Europa, grænserne var lukkede og fronterne bølgede frem og tilbage. Hjemrejsen gik derfor gennem Polen, Ukraine, Hviderusland, Rumænien, Ungarn, Østrig, Tyskland og Schweiz for til sidst at ende i Italien. Bogen skildrer den lange rejse gennem et smadret og krigshærget Europa, hvor millioner af soldater og flygtninge krydser kontinentet i et forsøg på at vende hjem.

07339607

Levi starter i denne bog, hvor han slap i ”Hvis dette er et menneske”, men tonen bliver i løbet af beretningen lettere, end den var i den første erindringsbog. Med stor fortælleglæde skildrer Levi rejsens undtagelsestilstand, hvor der fortælles historier og tuskhandles blandt de hjemrejsende. Det er dog en fortælling, som også indeholder en særlig nostalgi efter en tid før Auschwitz, som aldrig vil komme tilbage. Også i denne bog viser Levi sig som en fantastisk portrættør af de skæbner, han møder undervejs, og hans vej tilbage til livet synes da også at være forbundet med disse møder og kommunikationen med hans medmennesker. Som i resten af forfatterskabet er Primo Levis humanistiske udgangspunkt også her tydeligt.

Levis beretning om hjemrejsen er bl.a. blevet kaldt en af de store odysséer i litteraturhistorien: ”Tøbruddet er en af de største odysséer i litteraturhistorien siden Homer, en beretning om underlige uhyrer og sære begivenheder på en rejse, der synes at føre Levi gennem det meste af et kontinent, hvor der som i Auschwitz tales en babylonisk forvirring af sprog,” skriver den danske filosof Peter Tudvad og fremhæver samtidig den erfaring af eksistentiel hjemløshed, som bogen også beskriver: ”At mennesket trods rundet af et fædreland og et modersmål er hjemløst. Men han gør også den erfaring, at der selv uden et hjem findes en hjemrejse – en odyssé, en våbenhvile, et tøbrud.” (Forordet til ”Vidnesbyrd”, s. 15-16).

Den italienske filminstruktør Davide Ferrario lavede i 2006 dokumentarfilmen ”La Strada di Levi” (”Primo Levi’s Journey”), som følger i Primo Levis fodspor gennem Europa, hjem til Italien.