Vokseværk

Med Vokseværk , som er en roman for unge og voksne, går Jørgen Liljensøe tæt på det borgerlige og dybt reaktionære liv, der blev levet i et københavnsk arbejderkvarter på Østerbro sidst i 1950´erne.

Vi følger de to brødre, Tommy og Henning, som er omkring de 16 år.

Tommy er lidt af en bisse, som er gået tidligt ud af skolen og nu venter på en læreplads, men ikke rigtig gør noget ved det. Han fjanter rundt med sjakket fra gaden, laver lidt småkriminelle handlinger og får held til at nedlægge én af de "lette" piger. Ved et helt vanvittigt svineheld får han sig en læreplads.

Henning er den boglige type, som er flittig i skolen og helt målbevidst arbejder på at komme ud af sit miljø og få magt bag et blankpoleret skrivebord. Han arbejder også på at slippe af med sin dyd, og det lykkes for ham sammen med en voksen overklassekvinde.

Miljøet er brutalt med en tilstræbt amerikaniseret livsholdning, hvor drengene deler pigerne op i to grupper - de pæne piger, som man drømmer om, og som er så godt som uopnåelige - og de piger, som man går i seng med, og som man ikke regner for noget.

Skarpt og meget vittigt tegnes portrættet af de to forskellige drenge, som begge har svært ved at begå sig og som begge har vanvittigt brug for omgivelsernes accept.

Tiden og miljøet bliver groft udleveret, men forfatteren viser dog megen ømhed overfor de to drenge, ikke mindst bøllen Tommy, som han føler og lider med, samtidig med, at bogen er meget underholdende.