MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne

Citat
”Hvordan kunne hans mor tro, at han hellere ville bo i København end her i Hvide Sande? Her var havnen og havet og fjorden, her var hans skole, her var hans mormor og morfar, som han havde boet sammen med hele sit næsten 11-årige liv, og her var Rasmus, hans bedste ven, som han altid havde kendt. De surfede på fjorden og satte kæmpedrager op (…)”
”MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne”, s. 6.

Gitte Løkkegaards ”MGP-missionen. Karl og Khalel klarer ærterne” (2009) handler om 10-årige Karl, der flytter med sin mor fra den lille by Hvide Sande ved Vesterhavet til København. Karls mor har fået job på Det Kongelige Teater, hvor hun skal sy kostumer til skuespillerne. De flytter ind i en lejlighed på Nørrebro, og Karl begynder i den lokale folkeskole. Her møder han den muslimske dreng Khalel, som han bliver venner med. Khalel har en søster på 12 år, Sawsan, som elsker at synge.

Karls mor er skeptisk over for, at Karl har muslimske venner, fordi hun mener, at muslimer undertrykker kvinder. Omvendt er Khalels forældre heller ikke begejstrede for, at han ser Karl. Trods forældrenes gensidige fordomme om hinandens kulturer, så insisterer de to drenge på at have et venskab.

Sawsan har i al hemmelighed meldt sig til MGP, børnenes melodi grand prix, men hun tør ikke fortælle det til sine forældre, for de vil aldrig give hende lov til at optræde på tv. Så Karl og Khalel beslutter sig for at hjælpe Sawsan. De tager alle tre af sted på en fælles mission med toget til Aarhus, hvor MGP skal afholdes. De får hjælp af Khalel og Sawsans fætter Tareq, så Sawsan kan deltage i MGP.

27710131

Selvom Karl har lagt en besked til sin mor om, at han snart kommer hjem igen, så er Karls mor og Khalel og Sawsans forældre ude af sig selv af bekymring. Forældrene efterlyser børnene og sidder sammen hjemme hos Karls mor og venter på at høre nyt fra politiet, da de pludselig ser Sawsan optræde i MGP på tv. Trods forviklinger lykkes det Sawsan at synge i finalen og få sine forældres accept.

Historien er fortalt i tredje person datid fra Karls synsvinkel, og i den sidste fjerdedel af bogen skifter synsvinklen også til de bekymrede forældre. Tematisk handler bogen om miljøskifte fra provins til hovedstad, om venskab på tværs af kulturer og glæden ved musik. Drengenes venskab og ”missionen” ender med at bringe de to familier tættere sammen. Bogen blev filmatiseret i 2013 med Martin Miehe-Renard som instruktør.