Cykose

Citat
”På vej ned ad trappen ryster Mads som et espeløv, og han bliver ved med at mumle underlige ting, som jeg ikke helt kan forstå. Jeg begynder at blive virkelig nervøs for, hvad det er, vi har gang i.”
”Cykose”, s. 213.

Birgitte Lorentzens ”Cykose” fra 2011 er første bind i ungdomsbogstrilogien om Luise ”Lulu” og Mads.

15-årige Lulu bor på Frederiksberg Allé, oven på resterne af Den Franske Skole, der under Anden Verdenskrig ved en fejl blev bombet, hvilket kostede over hundrede børn og nonner livet. Siden da er der gået mere end et halvt århundrede, og Lulu er begyndt at drømme om en mystisk lille pige. Drømmene bliver mere og mere virkelige, og Lulu frygter, at hun er ved at blive sindssyg, for hun kan ikke finde ud af, om den lille pige er en drøm, eller om hun er virkelighed.

28234554

På skolen støder Lulu tilfældigt ind i afvigeren ”Psyko Mads” fra C-sporet, specialklassen, og noget tyder på, at han også kan se den lille pige. På trods af Lulus fordomme om Mads finder hun ud af, at de har en del til fælles. Sammen må de prøve at hjælpe pigen og finde ud af, hvorfor hendes ånd ikke vil forlade jorden. Opklaringsarbejdet fører Lulu og Mads rundt i København, hvor de finder forskellige spor, der leder dem tættere på svaret.

”Cykose” er en psykologisk ungdomsgyser, der bevæger sig i spændingsfeltet mellem fantasi og realisme. Det er en historie om venskab og fordomme, og om at tingene ikke altid er, som de ser ud til. Mads er kendt på skolen for at være ”skør”, men måske skyldes hans særegenhed i virkeligheden, at han har overnaturlige evner. Samfundets normalitetsbegreb diskuteres gennem de paranormale oplevelser, som Mads og Lulu er ude for, og der sættes spørgsmålstegn ved, hvad der er ”normalt”.

De mystiske og overnaturlige fænomener er baseret på virkelige, historiske begivenheder: bombningen af Den Franske Skole den 21. marts 1945. Historien fortælles af Lulu, der flere steder henvender sig direkte til læseren gennem spørgsmål som for eksempel: ”Kender du det?”. Begivenhederne udspiller sig i kronologisk rækkefølge og er fortalt i nutid i et realistisk og enkelt sprog.