Beslægtede forfatterskaber

Det vrimler ikke med danske romaner, som beskæftiger sig med den finansielle krise. Den danske forfatter Signe Schlichtkrull har imidlertid skrevet en bog, ”Krak” fra 2012, som giver et indblik i den finansielle verden og prøver at forstå de mekanismer, der var med til at skabe finanskrisen. Hvor Markaris filtrerer finanskrisen gennem ”den jævne mand”, kriminalkommissær Haritos, som udefra kan betragte og forarges over bankernes kynisme og grådighed, undersøger Schlichtkrull med sin hovedperson, finansanalytikeren Claus, denne kynisme indefra.

Et andet land, finanskrisen også ramte hårdt, var Island, selvom den islandske krise på flere måder adskiller sig fra den græske. Nuancerne i fortællingen om det islandske krak behandler Einar Már Guðmundsson i romanen ”Islandske konger” fra 2012. Det er et fælles træk hos Guðmundsson og Markaris, at de forsøger at forklare årsagerne til den finansielle krise uden at tillægge enkeltstående hændelser skylden for, at det gik så galt. Hos både Markaris og Guðmundsson er krisens ophav forankret i komplekse samfundsstrukturer og kulturer. Dette afspejler også det samfundsengagement, som begge forfattere besidder, og som også kommer til udtryk i tekster af mere faglitterær art – hos Guðmundsson blandt andet i essaysamlingerne ”Hvidbogen” og ”Bankstræde nr. 0”.

Krimigenren som udtryksmulighed for samfundskritik finder man ikke kun hos Markaris. Faktisk er dét greb på krimigenren flittigt brugt af nordiske krimiforfattere. De krimier tilhører det, man med et efterhånden lidt fortærsket begreb kan kalde ”nordisk noir”. Selvom de nordiske krimier tager udgangspunkt i samfund, som er meget anderledes end Markaris’ Grækenland, så har de tilfælles med Markaris, at de beskriver opløsningen af samfundsstrukturer, som sikrer folk tryghed og sikkerhed. I både de dystre, nordiske krimier og hos Markaris er plottet bundet op på nogle socioøkonomiske omstændigheder, som kan siges at være den egentlige skurk. Af ”nordisk noir”-forfattere kan nævnes Arne Dahl, Jens Lapidus, Sara Blædel, Jo Nesbø, Stieg Larsson og Jesper Stein.