Dirty Harry med kappe og spidse ører

Citat
"I dag er “Batman: The Dark Knight Returns” for længst blevet kanoniseret som en ægte klassiker indenfor tegneseriegenren. Den er medvirkende til, at den brede offentlighed får øjnene op for superheltetegneserien som en respektabel kunstart."

Frank Millers “Batman: The Dark Knight Returns” (“Batman: Nattens ridder vender tilbage”, 1989) fra 1986 er en radikal og genrefornyende, men samtidig mytologiserende Batmanhistorie. Batmanfiguren er før udgivelsen af dette grænseoverskridende værk en klassisk superhelt, der blev skabt af Bob Kane i 1939. Med tiden er han dog blevet noget fjollet og utidssvarende, og det er dette billede Miller vil gøre op med. Han tager superhelten alvorlig og placerer ham i en urovækkende forestilling om et amerikansk samfund i opløsning. Samtidig lader Miller Batman blive indhentet af tiden. Ved værkets start har Batman været pensioneret i ti år. Han lever nu en privilegeret, men isoleret tilværelse som den aldrende millionær Bruce Wayne. Altimens er samfundet omkring ham ved at degenerere i korruption og hypervoldelig ungdomskriminalitet. Batman må trække i kostumet igen, og han indleder et voldsomt enmandskorstog mod kriminaliteten i Gotham City. Det fører til opgør med gamle fjender som Dobbeltflæs og Jokeren, men den klimaktiske konfrontation er med ingen ringere end Superman, idealbilledet på den renskurede superhelt.

Miller skåner ikke Batman i sit portræt af den aldrende forbryderbekæmper. Han støtter ham ikke i hans identitetskrise. Tværtimod fremstiller Miller ham som en indædt fanatiker med fascistiske tendenser. Batman tilsidesætter uden tøven de demokratiske spilleregler, hvis de lægger ham hindringer i vejen. Fra hans synsvinkel er det forstående svæklinge, der har taget magten og efterladt loven og den offentlige mening som et liberalt miskmask. For Batman ser det som sin pligt at bryde loven og bekæmpe disse terrorister, som forpester uskyldige menneskers liv. Miller beskriver Batmans handlinger som en reaktion på volden i vores hverdag, og det gør “Batman: The Dark Knight Returns” til en alvorlig kommentar til det moderne samfund.

I dag er “Batman: The Dark Knight Returns” for længst blevet kanoniseret som en ægte klassiker indenfor tegneseriegenren. Den er medvirkende til, at den brede offentlighed får øjnene op for superheltetegneserien som en respektabel kunstart.