Følelser

Det, han kredser om og gerne vil udtrykke både i tekst og billede er følelser: "Det er følelserne, der interesserer mig. Og børn kan godt lide følelser. Små børn er utroligt følsomme overfor emotionelle variationer, der skal ingenting til. Og jeg tror de har ret. Det er bare os andre, der er blevet helt afstumpede".

51102924

De syv Bamsebøger viser, at Jan Mogensen har sans for de helt basale følelsesmæssige nuancer, der optager små børn. Temaet er ofte, at Bamse - frivilligt eller ufrivilligt - udsættes for ensomheden, farerne og det fremmede i den store, fortryllende og farlige verden uden for børneværelset.

Bøgerne spiller således på dybtliggende strenge af både frygt og fascination hos det lille barn, afspejlet i Bamses figur: Jeg er bange for alt , siger Bamse til den kinesiske prinsesse, da han kaster sig på maven for en sommerfugl i den tro, det er en drage.

Men Bamse er ikke lammet af angst. Han handler sig ud af mange trængsler med hjælp fra en omverden, der viser sig foruden farerne også at rumme stor venlighed.

På den måde er bøgerne solidariske med barnet i dets håndtering af angsten og udvikling af tillid til verden. Det er historier, der for barnet er fulde af nærværende drama, men fremført med en nænsomhed, der forhindrer, at spænding og uhygge vælter det omkuld.

Også i billederne tager han højde for små børns indtryksmodtaglighed. Ganske vist viser billederne også skræmmende begivenheder: Bamse der falder ud af vinduet, den truende abe på hittegodskontoret osv. Men uhyggen mildnes af den ro, overskuelighed og varme, der er nænsomhedens udtryk i hans billeder, ligesom der også ligger tryghed i, at man kan genkende interiører, rekvisitter og personer fra bog til bog.