Postmodernisme og steam punk

Moores “The League of Extraordinary Gentlemen” (“Det Hemmelighedsfulde Selskab”, 2003) fra 1999 tager sit udgangspunkt i en populær undergenre indenfor science fiction kaldet ”steam punk”, der bygger på idéen om et højteknologisk 19. århundrede. Genren er især inspireret af Jules Verne og H.G. Wells' fortællinger om rejser til jordens indre, tidsmaskiner og invaderende rumvæsener fra Mars.

Historien begynder i 1898, hvor det britiske imperium er truet af diabolske kræfter. Den asiatiske forbryderkonge Fu Manchu har stjålet en mængde cavorit - et fantastisk materiale, der afstøder tyngdekraft - og nu frygtes det, at han vil bygge en flyvende dommedagsmaskine. Derfor beslutter efterretningstjenesten at samle en kvintet af usædvanlige individer for at stoppe Fu Manchus skumle planer. Gruppen består af nogle af 1800-tallets største litterære helteskikkelser: Mina Murray fra Bram Stokers ”Dracula”, Allan Quartermain fra H. Rider Haggards ”Kong Salomons miner”, Mr. Hyde fra R.L. Stevensons ”Dr. Jekyll og Mr. Hyde”, Kaptajn Nemo fra Jules Vernes ”En verdensomsejling under havet” og Den usynlige mand fra H.G. Wells' ”Den usynlige mand”.

I modsætning til Moores meget dystre grafiske romaner fra 1980'erne som for eksempel ”V for Vendetta” og ”Watchmen” er ”The League of Extraordinary Gentlemen” en sprudlende, lettilgængelig og utrolig underholdende fortælling. Plottet er fyldt med vildspor og foretager en række overraskende drejninger, før vores helte endelig står ansigt til ansigt med historiens udspekulerede bagmand. Med sin brug af kendte litterære skikkelser formår Moore at skabe den ultimative postmoderne fiktionsverden, der udover fortællingens hovedpersoner blandt andet også tæller Edgar Allan Poes franske detektiv Auguste Dupin i en mindre birolle. Flere af de klassiske figurer er dog af Moore blevet udsat for en række opsigtsvækkende ændringer, og da vi for eksempel møder Allan Quartermain for første gang, er han blevet reduceret til et gammelt opiumsvrag.

”The League of Extraordinary Gentlemen” har dog også en seriøs side, idet den under overfladen indeholder en dyb kritik af Victoriatidens værdier, der til en vis grad stadig lever videre i vores århundrede. Det er især datidens nedsættende syn på etniske minoriteter og ligestilling for kvinder, der bliver udsat for Moores satiriske pen.

”The League of Extraordinary Gentlemen” blev filmatiseret under samme navn i 2003 i en version, der kun deler overfladiske træk med det oprindelige værk. Filmen har Sean Connery i hovedrollen som Allan Quartermain.