Hjemme – ude

Citat
”Efter kampen, Bastian Schweinsteiger som går hen over græsset i bar overkrop, med en brasiliansk trøje slænget nonchalant over skulderen, og et bredt smil om munden. Holdet på række, armene om hinandens skuldre, de bukkede for publikum, og det virkede uanstændigt, som om sejrsjubel ikke hørte hjemme her, fordi det ikke var en sejr, men noget andet. Lige i nærheden, Oscar som bare græder og græder, mod Thiagos skulder.”
”Hjemme – ude”, s. 505.

Sammen med sin svenske forfatterkollega Fredrik Ekelund udgav Karl Ove Knausgård i 2014 ”Hjemme – borte” (”Hjemme – ude”, 2015), der er de to mænds brevveksling under VM i fodbold i Brasilien 2014. Ekelund befinder sig i Brasilien, som han kender ganske godt, og Knausgård sidder hjemme i landsbyen Glemmingebro i Sydsverige. Ekelund ser kampene på stadion eller på storskærm på Copacabana, mens Knausgård falder i søvn foran fjernsynet, når han med jetlag forsøger at komme igennem de indledende kampe. Ekelund spiller strandfodbold, drikker Cachaça og nyder livet, mens Knausgård går til forældrearrangementer, passer børn og sætter trampolin op i haven. Den dionysiske levemand møder den apollinske protestant. De kæler selv for deres indbyrdes forskelle, og særligt Knausgård udfolder det lidt ynkelige selvbillede, læseren tidligere har mødt.

52091292

Udover de analyserende gennemgange af alle VMs kampe og spillere kommer de i brevene omkring det, der fylder i livet som partner, far, kammerat og intellektuel: litteratur, kultur, svensk sexisme, latinamerikansk sensualitet, kærlighed, hverdage, livsmønstre etc. Det er både højtravende og hverdagsligt, hjemligt og globalt, og forfatterne griber tilbage i egne værker og historier i deres refleksioner.

Fælles er en stor kærlighed til fodbold, som de har spillet sammen i Malmø, og en klassisk kulturanalytisk tilgang til verden – og sig selv.

”Hjemme – ude” er på mange måder en naturlig fortsættelse af ”Min kamp” med de hverdagsnære beskrivelser blandet med perspektiverende refleksioner; blikket fæstner sig ved en detalje eller episode i det levede liv og hæver sig op til at blive en betragtning af noget større. Forankringen i det svenske er særligt tydelig i denne bog, hvor livet med midsommerkrans og andre svenske traditioner er blevet integreret, og hvor nymoralisme og ekstremfeminisme præger kulturdebatten.

Som minutiøs gennemgang af et spektakulært VM fungerer bogen fint, komplet med VM-statistik på bogens sidste 15 sider.