Bøger for unge

Phyllis Naylors første bog på dansk var Omkring springvandet . Den udkom i 1972 og var skrevet samme år.

Den fortælles af en 15-årig pige, Shelley, hvis forældre er skilt. I oprør mod sin egoistiske, let fordrukne mor og sin overfladiske far tiltrækkes hun af hippiemiljøet, hjulpet på vej af en veninde. Men hvor veninden lever oprøret helt ud, kan Shelley heller ikke finde sig tilrette her.

Omkring springvandet foregår i Washington D.C. Den er for danskere meget amerikansk og meget præget af sin tid. Bogen kan virke noget overfladisk i sin problemløsning, men den er morsom, kvikt fortalt og trods sin alder ikke gammeldags at læse.

"Jeg kunne ikke komme af et tog, mine forældre havde sat mig på for ti år siden"
Men George forsøger nu alligevel. Oprør mod forældrene er også temaet i Phyllis Naylors anden ungdomsbog, Orlov fra rotteræset , skrevet i 1987 og udkommet på dansk i 1989. Og bogen er stadig højaktuel.

George er snart færdig med high school i Minneapolis og skal nu på college, mener hans far. Hans far er sagfører, hans farfar var sagfører - og selvfølgelig skal George også være sagfører.

Men George gør, hvad han kan for ikke at blive optaget på de fornemme universiteter som Harvard og Yale. Dels har han ingen planer om, hvad han vil være, dels kan man se, at hvis ikke han gør oprør, vil hans forældres ambitioner også ødelægge hans to yngre søskende. Som da hans søster var "dum nok til at spørge, hvilken forskel der var mellem en bratsch og en violin, og det kom til at koste hende seks år på klaver og noder."

George finder arbejde i et gartneri og opdager, at arbejdsglæde er lige så vigtig som en fin titel - og var hans far og farfar i øvrigt blevet advokater, fordi de selv havde villet? Gennem et halvt års tid modnes George så meget, at han af egen fri vilje er klar til at begynde på college - og også hans forældre er blevet klogere.

Ud over konflikten med forældrene fortæller George om drukturene med fyrene og problemerne med pigerne - og damerne. Phyllis Naylors evne til at registrere viser sig også i hendes sans for rammende replikker. Da George i biografen irriteres over andre tilskueres renderi, fastslår han, at "selv om puberteter er store i kæften, har de åbenbart små blærer."