Fri panik

Citat
”Manden talte kort og præcist, det matchede udmærket hans øjenbryn. Daniel ventede allerede at høre en militærisk ordre. Selv da kvinden gjorde plads til en kommentar, lod han en pause være sit udtryk og foretog i stedet en gestus med den ene flade hånd.”
”Fri panik”, s. 103.

Romanen ”Fri panik” fra 1983 handler om den unge arbejdsløse Daniel, der blaffer rundt på de danske landeveje uden mål og med. Han har ikke noget mål for sin rejse, men rejser tilsyneladende bare for ikke at være hjemme. Den noget ældre Rolf giver ham et længere lift, og de to følges helt til Nordnorge, hvor Rolf skal arbejde. Undervejs på turen kommer de to langsomt nærmere hinanden uden nogensinde at åbne sig helt. Der er transportstrejke i Norge, så de kører op gennem Sverige, inden de svinger ind i Norge og overnatter nogle dage på hotel i en lille by. Rolf arbejder og samler damer op, og Daniel går rundt i gaderne i en mærkelig døs, passiv og ude af stand til hverken at formulere ønsker for dagen eller handle. I en tiltagende ubehagelig stemning først fortættes siden udløses indestængt energi, og romanen ender fatalt.

Romanen fungerer som ramme for Daniel og Rolfs diskussioner af samfundets brug af arbejdere, om at finde identitet i sit arbejde, om strejke, solidaritet og skruebrækkere. Lige i tidsånden tages produktionsapparatet op til debat, og der spørges til, om man kan udtale sig om arbejdernes forhold og vilkår, hvis man som Daniel kun har et teoretisk udgangspunkt, eller om man som Rolf skal have fået hård hud på hænderne for at kunne vide, hvad der tales om. Den underliggende kritik af mennesker som ”salgsobjekter for hinanden” (s. 38) løber gennem romanen, men samtidig er arbejde en måde at fastholde en stabil tilværelse på. Den arbejdsløse Daniel har lidt af svære angstanfald og ensomhed og har problemer med at finde en identitet.

Mellem karaktererne er der tydeligt etablerede magtforhold, og denne magtpositionering mellem mennesker er et vigtigt tema i bogen. Mænd bestemmer over kvinder, ældre bestemmer over yngre, erfarne bestemmer over uerfarne osv. Udover det samfundskritiske element i bogen er der en for Peter Nielsen typisk optagethed af musik og fugle. Den ellers sløve Daniel bliver entusiastisk og passioneret, når han hører musik eller iagttager nogle af de mange fugle, de ser undervejs på turen.

”Fri panik” er kritisk samfundsanalyse og politisk diskussion i kombination med psykologisk drama. Ud af civilisationen og ind i ødemarken, hvor drifterne råder.