Genrer og tematikker

Henrik Nilaus’ forfatterskab spænder vidt. Han har hovedsageligt skrevet ungdomsbøger, men har også adskillige bidrag til antologier og en enkelt billedbog på samvittigheden. Genremæssigt opererer Henrik Nilaus bredt. Således har han både skrevet socialrealistiske romaner for børn om atomkraft, inspireret af sit arbejde i Organisationen for Oplysning om Atomkraft, detektivromaner og en enkelt fagbog om hold af køkkenhaver.

”Det sorte vand”, ”Sammenbrud” og ”Tokes maske” skildrer grov fysisk og psykisk mobning og danner med deres tunge tematik en skarp kontrast til de mere humoristiske bøger om Ditte og hendes pinlige familie. Selv siger Henrik Nilaus om det at skrive med to så forskellige udtryk: ”Det er rigtigt svært at skrive sjovt, for det skal jo være sjovt! Jeg plejer at veksle mellem at skrive en humoristisk bog og så en mere alvorlig. Det passer mig fint, for hvis jeg har skrevet en meget alvorlig bog, så trænger jeg til noget humoristisk og omvendt. Jeg ved ikke hvilke af de to typer der er sværest, for hvis man skriver en alvorlig bog, kan det godt indimellem gøre ondt at skulle udsætte sine hovedpersoner for så mange ulykker.” (www.pallesgavebod.dk).

Fælles for hovedparten af Henrik Nilaus’ bøger er, at de kredser om brydningstiden mellem barndom og ungdom. I f.eks. Mission-serien er det et underlæggende tema, der kun anes sporadisk, som når Sander bemærker, at Paprika har fået bryster, mens det i Pinligt!-serien er hovedtemaet i alle fem bøger.

Tematikken om overgangen fra barn til ung er almengyldig. Det vil sige, at alle mennesker på et eller andet tidspunkt oplever og gennemlever dette. Karaktererne bliver dermed, uanset om de er mobbeofre eller amatørdetektiver, lettere for læseren at identificere sig med.