Beslægtede forfatterskaber

Morten Ramsland er – kort sagt – inspireret af historier: af hvordan mennesker fortæller deres historier, af myter og sagn, af malerkunstens historier og af de store stemmer i litteraturhistorien, der maler med den brede, fantastiske pensel. Han nævner selv forfattere som Salman Rushdie, John Irving, Charles Bukowski og Gabriel Garcia Marquez, når han skal fremhæve sine litterære inspirationskilder. Deres såkaldte farverige maksimalisme har Ramsland en forkærlighed for. Men Ramsland er ikke alene om at skrive store, handlingsmættede prosafortællinger om barndom, familie, slægt og identitet i nyere nordisk litteratur. Den fabulerende slægtsfortælling i "Hundehoved" fører tankerne hen på norske Lars Saabye Christensens "Halvbroderen" fra 2002 ("Halvbroren", 2001), ligesom de grusomme drengestreger og dannelsesdramaet i "Sumobrødre" minder om scener hos både Bjarne Reuter og Villy Sørensen.

Interessen for at skildre barske og mislykkede relationer mellem børn og deres forældre deler Ramsland med den nu afdøde Jakob Ejersbo (1968-2008). Ejersbo slog igennem i 2002 med den realistiske roman ”Nordkraft”, der i tre dele skildrer et hærdet ungdomsmiljø i Aalborg. Ligesom Ramsland har Jakob Ejersbo også skrevet om Afrika i trilogien ”Eksil”, ”Revolution” og ”Liberty”, alle fra 2009. En anden mandlig forfatter, der har tematiseret Afrika i sin prosa er Peder Frederik Jensen. I romanen ”VOLD” (2016) rejser hovedpersonen, den unge Simon, rundt i Vestafrika, og som Ramslands Mikkel i ”Akaciedrømme”, har også Simon fejlslagne kærlighedsforhold og familietraumer med i bagagen.

Morten Ramslands forfatterskab er desuden blevet sammenlignet med en anden af dansk litteraturs storsælgende fortællere, Peter Høeg. Høeg debuterede i 1988 med den omfangsrige slægtshistorie ”Forestillingen om det 20. århundrede”. I den skildrer Høeg med et magisk-realistisk twist tre generationers liv gennem hundrede års danmarkshistorie.