Tore Renberg

Af stud.mag. Michelle Mølgaard Andersen, iBureauet/Dagbladet Information. 2012.


Med bogen ”Mig og Yngve” blev kimen lagt til norske Tore Renbergs store gennembrud, og den er samtidig startskud til den populære serie om Jarle Klepp. Serien fanger stemningen og tidsånden i 1990’erne, og har man været ung i dette årti, vil man kunne genkende de samtidsreferencer, der danner rammen om den unge Jarles liv. Renbergs fortællinger om Jarle er humoristiske, tåkrummende og hjerteskærende, og man kan ikke undgå at holde af den kejtede dreng, der går så grueligt meget igennem i de svære ungdomsår, hvor han kæmper for at finde sig selv.

Blå bog

Født: 3. august 1972 i Stavanger, Norge.

Uddannelse: Samfundslinjen ved Stavanger Katedralskole, studentereksamen ved UiB og filosofi og litteraturvidenskab på Universitetet i Bergen.

Debut: Sovende floke. 1995.

Litteraturpriser: Tarjei Vesaas debutantpris, 1995. P2-lytternes romanpris, 2005. Bokhandlerprisen, 2008. Kulturdepartementets pris for bedste billedbog, 2010.

Seneste udgivelse: Angreb fra alle sider. Gyldendal, 2015. (Angrep fra alle kanter, 2014). Oversat af Sara Kock. Roman.

Inspiration: Selma Lagerlöf, Halldor Laxness og Honoré de Balzac. The Smiths, Pere Ubu, Talking Heads, Japan, Bob Hund, TAV!, Depeche Mode og Duran Duran.