Beslægtede forfatterskaber

Mens bøgerne om Bjørn står på skuldrene af Charles Dickens’ storslåede dannelsesromaner, er det klassiske krimiplots a la Raymond Chandler, der er forlægget for bl.a. ”Den cubanske kabale”. Buster kan minde om den drømmende Billy Casper i Barry Hines’ socialrealistiske ”A Kestral for a Knave” (ikke oversat til dansk), mens Giuseppe Emanuele Pagamino ligner en ikke så fjern slægtning til Baron von Münchhausen, hvis fantastiske løgnehistorier bl.a. er blevet beskrevet af Rudolf Erich Raspe. Brødrene Grimm bringes in mente i Reuters glæde ved nye og nyfortolkede eventyr. Tolkien og C.S. Lewis har ganske sikkert leveret inspiration til den fiktive parallelverden i ”Slusernes kejser”, ligesom det ulige rejsefællesskab i ”Englene i Avignon” deler påfaldende mange ligheder med broderskabet i ”Ringenes Herre”- ikke mindst at begge selskaber begiver sig ud på en skæbnesvanger rejse i kamp mod det onde. I ”Shamran – den som kommer” er det ikke mindst Lewis Carrolls ”Alice i Eventyrland”, der anes bag spejlet.

Med sin enorme spændvidde er det nærliggende at bygge bro til danske forfattere som Bent Haller, Dennis Jürgensen og til dels Dan Turéll.

Bent Haller har ligeledes skrevet romaner for både voksne og børn, samt gendigtet klassiske fortællinger, bl.a. en række sagn fra den græske oldtid. Hos Haller er selv de mest børnevenlige udgivelser ofte krydret med en væsentlig portion alvor.

Dennis Jürgensen deler Reuters sans for situationskomik i børnehøjde og hører sammen med Reuter til de mest læste børnebogsforfattere. Viktor fra Jürgensens populære ”Kærlighed ved første hik” er ikke ulig Buster i sin kejtede kamp for anerkendelse, men det er ikke mindst det rablende persongalleri fra Bertram-bøgerne, som kommer Jürgensens tone nærmest. Mens han deler Reuters sans for pinligt morsomme barndomsbeskrivelser, er socialrealismen mestendels fraværende i Jürgensens mere ligefremme komedier. Dennis Jürgensen har desuden, ligesom Reuter, skrevet ungdomsthrillers og et stort fantasy-epos, den voluminøse Dystopia.

Stilistisk er Dan Turéll uden tvivl en markant anden type forfatter end Bjarne Reuter. Med inspiration fra den amerikanske beatgeneration beskriver Turéll en postmoderne verden af kødelige lyster, stoffer og eksistentielt forfald. Samtidig deles glæden ved forstadsbeskrivelser - Brønshøj er erstattet af Vangede, mens begge forfattere besidder en unik evne til genrenedbrydning. Turéll har beskrevet både vampyrer og kriminalbetjente, og i hans kriminalserie fra Vesterbro er det underfundige smil ofte at finde under den morderiske overflade.

Den svenske forfatter Mikael Niemi er lige som Reuter umulig at sætte i bås med et oeuvre, som bl.a. omfatter science fiction, hjemstavnsskildringer og identitetssøgende kriminallitteratur. Niemi er mest kendt for sine beskrivelser af latent ungdomsoprør i ”Populærmusik fra Vittula”. Her danner humor og socialrealisme symbiotisk parløb i forfatterens beskrivelser af ungdommens genvordigheder.