Beslægtede forfatterskaber

En forfatter, der minder om Anne-Cathrine Riebnitzsky i valg af genrer og tematikker, er den afghanskfødte Khaled Hosseini. Hans debutroman ”The Kite Runner” (”Drageløberen”, 2004) foregår i et krigsramt Afghanistan, og ligesom Riebnitzskys ”Den stjålne vej” handler bogen i høj grad om venskab og sociale skel mellem rige og fattige. Hosseinis anden bog ”A Thousand Splendid Suns” (”Under en strålende sol”, 2007) handler om to afghanske kvinder, om liv med vold og fattigdom, og om at være mere end én kvinde i et ægteskab.   

De seneste par år har mange militærfolk skrevet biografier og faglitteratur om den danske indsats i Afghanistan. Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack fik i 2009 meget opmærksomhed, da forsvarskommandoen forsøgte at stoppe udgivelsen af hans bog ”Jæger – i krig med eliten”. En episode der fik efterspil helt op på ministerniveau. Også skønlitterært har flere danske forfattere skrevet om de danske soldaters arbejde og om de menneskelige konsekvenser af at være i krig. Lars Husums anden roman ”Jeg er en hær” (2010) handler om en dansk løjtnants sammenbrud, efter at han har været udsendt til både Bosnien og Afghanistan. I Henriette E. Møllers tredje bog ”Danskerheld” er en 22-årig, kvindelig, jysk soldat med hold 9 i Irak. ”Danskerheld” er en roman om hverdag i en krigszone.

Børns opvækst i fattigdom er et tema, der fylder meget i den danske litteraturhistorie. Martin Andersen Nexøs romanserie om Ditte Menneskebarn (1917-1921) og Tove Ditlevsens ”Barndommens gade” fra 1943 er klassikere. Et andet hovedværk i dansk litteratur er Marie Bregendahls ”En dødsnat” (1912). Heri er en børnefloks kærlighed til deres mor og angst omdrejningspunktet for en smertefuld familietragedie. Fortællingen om en mor, der dør af blodstyrtning, er baseret på Bregendahls egen livshistorie. Hun måtte selv som 12-årig påtage sig ansvaret for sine søskende efter at hendes mor døde i barselssengen.