Danmarkshistorie for de små

 

© Illustration Ursula Seeberg
Copyright: Illustration Ursula Seeberg

Efter denne denne bog blev Ursula Seeberg af daværende redaktionschef for Gyldendals Børnebogsafdeling, Karen-Margrethe Fromberg, opfordret til at illustrere en serie bøger om Danmarks oldtid. Peter Seeberg skrev teksterne, og det blev til serien En forårsdag i stenalderen (1996), En sommerdag i bronzealderen (1997), En efterårsdag i jernalderen (1998) og En vinterdag i vikingetiden (1999).

De fire bøger er hverdagshistorier om børnelivet i de rigtig ’’gamle dage’’. Roligt fremadskridende fortællinger med udgangspunkt i børnenes liv, og det er en idyllisk tilværelse, der skildres i tekst og billeder, hvor børn og voksne er sammen i et fællesskab. Man fornemmer, at forfatteren synes, det var meget nemmere at være barn - måske menneske - dengang. Det er et liv tæt på og i pagt med naturen og dens rytme.

Ursula Seeberg elsker som sagt ’’rekonstruktionstegninger’’: Og hun synes, det er sjovt at skabe en verden, en illusion, som eksisterer, mens vi betragter den, men som intet har med virkeligheden at gøre. Det kan godt være, det er et billede af en ko, men det er ikke en virkelig ko.

I disse bøger har hun kunnet kombinere de to ting. De historiske detaljer skal være korrekte. Klædedragter, redskaber, bopladser og dyr er tegnet præcist og alligevel er det hendes helt personlige fortolkning af, hvordan disse ting og personer har set ud. Mændene er senede og lidt knortede, kvinderne runde og moderlige, og børnene har buttede barnekroppe og udfolder sig i glad leg.

Hun har valgt en blå og brun farveholdning i de sarte, rolige akvareller, og de bløde tegninger udstråler humor og varme. Selv ikke stenalder-menneskene for over 6.000 år siden virker fremmede. Børnene ville man kunne møde på Blå Stue i enhver børnehave.