Tekster og billeder

 

© Illustration Ursula Seeberg
Copyright: Illustration Ursula Seeberg

Deter billederne, som giver førstehåndsindtrykket af en billedbog, men det er teksten, der skaber billederne i tegnerens hoved. Nogle gange må det være nemmere end andre gange.

Det  kan ikke have været let at illustrere en brugsbilledbog som Når far og mor drikker (2000) af psykologerne Anna Rosenbeck og Inger Thormann. Her kan en tegner ikke rekonstruere virkeligheden uden at gøre vold på de børn, der har brug for bogen.

Både tekst og billeder gør meget ud af detaljerne i Mads og Mettes hverdag. Om vinteren er det mest far, som drikker, men i kolonihaven om sommeren går begge forældre til den sammen med vennerne. Børnene søger i fællesskab tilflugt i lege og drømme om en anden hverdag, og vægten i illustrationerne er lagt på de to børns sammenhold.

Men man fornemmer, at Skatten i højen (2000) med tekst af Eske K. Mathiesen har været en ganske anden let sag for Ursula Seeberg at kaste sig over.

Historien med rod i danske folkeeventyr fortæller om tre tåbelige bønderkarle, der vil have fingre i bjergmandens guld. Hvis det skal lykkes for dem, må de holde mund uanset, hvad der sker. Det er selvfølgelig umuligt.

Det går over stok og sten i de fornøjelige og charmerende billeder. De første sider viser, hvad der skete, da Vorherre smed de uartige engle ud fra himlen, hvorpå nogle blev til havfruer og havtrolde, andre ellefolk, nisser og bjergfolk. De små englebasser, der dumper ned fra rosafarvede skyer, er helt uimodståelige, især en af dem, som ikke kan dy sig for at lave lang næse ad de dydsirede kolleger, der artigt sidder tilbage med skinnende glorier. ’’Vi får det sjovere!’’ ser han ud til at tænke.