Dan Sommerdahl-serien

Citat
”Dan gik en runde i lokalet. De nymalede, hvide vægge, det tæppeklædte gulv. Et vandglas, et tomt pilleglas, en kollegieblok, en kuglepen og et nøgleknippe lå på gulvet ved siden af sengen. Det lignede et selvmord, men så vidt Dan kunne se, var der intet afskedsbrev. Kunne det være en anden, der havde slået Lisbeth ihjel?”
”I lige linje”, s. 367.

Som første bind af en serie på syv udgav Anna Grue ”Dybt at falde” i 2007. Serien handler om livsstilsekspert, reklamemand og amatørdetektiv Dan Sommerdahl, der bor i den fiktive, nordsjællandske by Christianssund. Dan Sommerdahl er noget af en charmør, der har nedlagt et hav af kvinder i og omkring reklamebureauet Kurt & ko, hvor han arbejder, selvom han er lykkeligt gift med lægen Marianne, som han har børnene Rasmus og Laura med.

Dan er netop blevet sygemeldt fra sit arbejde på grund af en depression, da han bliver involveret i en kriminalsag. Rengøringsdamen på Kurt & ko – den litauiske Lilliana – bliver myrdet, og Dans ungdomsven, kriminalkommissæren Flemming Torp, beder Dan om hjælp. Netop samspillet mellem de to mænd er en vigtig sidehistorie i hele krimiserien. ”Dybt at falde” zoomer ind på den del af underdanmark, hvor kvinder lever uden rettigheder og beskyttelse. Hovedtemaerne er ud over trafficking og sort arbejde den borgerlige dobbeltmoral, fordi ingen hjælper disse kvinder varigt, selvom mange lader som om, at de gør det.

26964547

I seriens andet bind, ”Judaskysset” (2008), har Dan Sommerdahl sagt sit job op på Kurt & ko for at blive selvstændig inden for reklamebranchen. Forretningen går godt, men så bliver han hyret af en lærer på sin datters efterskole – den populære formningslærer Ursula Olesen – til at opklare en sag om svindel. Ursula er blevet franarret hele sin syv millioner kroner store lottogevinst af sin elsker, den 20 år yngre Jakob, og har valgt at sætte Dan på opgaven i stedet for at kontakte politiet. Da der i Christianssund bliver begået et mord på en ung mand fra den religiøse sekt Herrens Hus, er Dans ungdomsven, kriminalkommissær Flemming Torp på sagen, og det viser sig snart, at de to sager hænger sammen. Det væsentligste tema i romanen er ældre kvinders erotiske forhold til yngre mænd, og de fordomme, som både de selv og det omgivende samfund (stadig) har.

I seriens tredje bog, ”Kunsten at dø” (2009), er Dan nu blevet så kendt som ”Den skaldede detektiv”, at han bliver inviteret til at deltage i TV3’s realityshow Morderjagten på en øde ø sammen med otte andre berømtheder. Inden da er der sket et mord i Christianssund: Den velhavende billedhugger Kamille Schwerins mor Ingegerd Clausen bliver fundet dræbt i Kamilles hjem. Flemming Torp, der er blevet sat på sagen, henvender sig til Dan, da det viser sig, at Kamille også skal deltage i Morderjagten. Han mistænker hende for selv at have arrangeret de mordforsøg og mordtrusler, som hun har været udsat for siden moderens død. Anna Grue får isoleret sine deltagere på den øde ø, så der opbygges en stemning a la Agatha Christie, hvor mistanken skiftevis kastes på de forskellige personer.

I ”Den skaldede detektiv” (2010) har Dan Sommerdahl slået sig ned som autoriseret privatdetektiv med firmaskilt på døren i sit nye hjem. Her bor han, efter at hans kone har smidt ham ud pga. hans affære med skuespillerinden Kristine, som han nu er blevet kæreste med. Et forhold, der ikke er problemfrit, og Dan overvejer, om han skal blive sammen med Kristine eller forsøge at vinde Marianne tilbage. Det bringer ham ud i en midtlivskrise, samtidig med, at han bliver hyret som privatdetektiv af ægteparret Harskov til at våge over deres teenagesøn Malte, fordi de frygter, at han ligesom sine to søskende vil dø, når han bliver nøjagtig 16 år og 27 dage. Hver af bogens fire dele indledes med et digt. Det første, som er af den engelske digter Philip Larkin, slår bogens hovedtema an: Livets overgangsfaser.

52451019

I 2012 udkom ”Et spørgsmål om penge”, hvori rigmanden Peter Münster-Smith findes myrdet. Han er noget af en playboy, der vælter sig i kokain, dyre ure og flotte damer. Dan Sommerdahl kan ikke nære sig for at blande sig i politiets efterforskning, og han får endelig Christianssunds politis godkendelse til at tænke med. Et sindrigt udfoldet og komplekst plot giver mindelser om Agatha Christie i denne femte roman om de efterhånden velkendte og humoristisk formidlede karakterer.

”Sidste forestilling” udkom i 2013 og åbner med et voldsomt mord, da gymnasielæreren Dorthe findes maltrakteret i en blodpøl i sit hus. Hendes kæreste er vicepolitikommissær Pia Waage, der må se sig varetægtsfængslet af sine egne kolleger. Som efterforskningen skrider frem, peger mistankens lygte på et hav af forskellige personer med yderst forskellige motiver. Der er også i denne sjette bog i serien plads til at udfolde de menneskelige relationer mellem kolleger, elever, venner og i parforhold.

Syvende bog i serien, ”I lige linje”, udkom i 2016, og her er Dan Sommerdahl på jagt efter den far, han aldrig har kendt. Netop Dans menneskelige udvikling er fremtrædende i denne roman, hvor hans mor er alvorligt syg, og han i det hele taget selv er ved at blive voksen. Læseren snydes dog ikke for hverken et sindrigt plot, en tur til Oxford eller kvinder fra fortiden i dette sidste bind af serien om Dan Sommerdahl, som siden er blevet lavet til tv-serien ”Sommerdahl” på TV2 Charlie.