Beslægtede forfatterskaber

Den danske forfatter Torben Poulsen (f. 1946) har skrevet om flygtningetemaet i romantrilogien: ”Smil, Smilja” (1996), ”Krigens skygger” (1997) og ”Smiljas hævn” (1998). Bøgerne handler om den bosniske pige Smilja, der flygter til Danmark på grund af borgerkrigen i hjemlandet. I første del møder vi hende i en stille provinsby i det nordlige Bosnien, men da krigen bryder ud, bliver hun flygtning i sit eget land og senere flygter hun til Danmark. Hun lider store personlige tab, men får også en kæreste. I anden del havner hun sammen med sin mor og kæreste Marko på et dansk asylcenter. I tredje del vender hun tilbage til Bosnien og sin smadrede barndomsby og ender med at stå ansigt til ansigt med sin fars bøddel. Det er en velskrevet og gribende historie om flugt, krigens rædsler, håb og kærlighed.

Martin Petersen (f. 1950) har skrevet om bådflygtninge i romanen ”Exit Sugartown” (2014). Bogen handler om en journalist, der gerne vil skrive om migration, og den unge afrikanske kvinde Dawn fortæller om sin tur over havet som bådflygtning og livet i City, som skal forestille at være et sted i Europa. Det er en historie om ydmygelser, sult og forsøget på at undgå vold og prostitution.

Louis Jensen har skrevet om verdens uretfærdighed i ungdomsromanen ”2 kroner og 25 øre” (2010). Den handler om en 14-årig dreng, der er vred over uligheden i verden. Da han finder ud af, at man kan brødføde et barn for 2 kroner og 25 øre om dagen og redde et barn fra at dø for 225 kroner, beslutter han sig for at gøre noget. Han beslutter kun at gå i skole hver anden dag, og de andre dage arbejder han for at tjene penge til de fattige. Han går skridtet videre og bliver en slags Robin Hood, der begår butikstyveri, og han ender med at stjæle en varevogn med mad med den hensigt at køre til Afrika. Men kan kriminelle handlinger forsvares for at redde verdens fattige? Hvordan er det muligt at hjælpe med at skabe større lighed og retfærdighed i verden? Det er nogle af de spørgsmål, bogen stiller.