Genrer og tematikker

Selvom Mikkel Thykier debuterede som lyriker, er de fleste af hans senere bøger en slags genremæssige hybrider. Mest af alt læner han sig op ad essayet, der som genre dateres til 1580 og er karakteriseret som et forsøg, der vægter det subjektive og gerne vil give læseren en følelse af, at teksten er en personlig samtale mellem forfatter og læser. Thykiers sprog er ofte abstrakt og akademisk, og stilmæssigt svinger hans skrift mellem at være præcis, følelsesladet poesi, citatmosaikker og filosofiske afhandlinger skrevet som var de blogindlæg.

”Thykier skriver med en fantastisk nerve, men også kompromisløst på en måde, der nærmer sig det groft uetiske. Hos ham er liv og skrift flettet helt sammen, samtidig med at skriften har karakter af forsøg, af udkast. Det giver ham en meget alvorlig, nogle gange nærmest vredladen stil, der på den anden side er sært løssluppen i det. Hans tekster kan ikke rigtigt placeres som essays, som regelret kritik, som erindringer, som litteratur i egen ret,” har Tue Andersen Nexø skrevet om Mikkel Thykier (Tue Andersen Nexø: Nærmest groft uetisk. Information, 2015-09-05).

Også andre anmeldere har beskrevet forfatterens problematiske forhold til kategoriske genrer og kategorier i det hele taget. Selv fremhæver Thykier korrespondancen eller brevskrivningen som sin foretrukne form, fordi den involverer en anden person og har en indbygget intimitet.

Samtidig med at Thykiers skrift til tider er intim og sårbar, bevirker hans dagbogsnoter og brugen af initialer og skjulte henvisninger til andre, nulevende danske forfattere, at teksternes jeg/jeger mange steder fremstår selvoptagede, forsmåede og bedrevidende. Tue Andersen Nexø har ligefrem kaldt Thykier for uetisk, på grund af den måde han kritiserer forfatterkollegaen Niels Frank på i ”FANCULO CREPA”: ”Undervejs overskrides enhver blufærdighedsgrænse, samtidig med at teksten tydeligvis ikke rigtigt er interesseret i – eller i al fald ikke åben over for – Frank som menneske eller forfatter. Han er en marionetdukke i Thykiers eget projekt.” (Tue Andersen Nexø: Nærmest groft uetisk. Information, 2015-09-05).