Børnerim

”Sat os i verden – med mellemrum – har han.

Her tropper vi op – og lykønsker farmand.”

Sådan skrev og tegnede Arne Ungermann til Jens Sigsgaards 60-års fødselsdag i 1970. På tegningen ser vi deres fælles ”børn”. Palle står forrest, bagved finder vi Abel Spendabel, Bamselejse med et dannebrogsflag og Katinka med dukkevognen – dog er dukke Paola erstattet af en noget uautoriseret, øltørstig baby! – Helt bagest står Okker Gokker Gummi Klokker. Hele ”familien” er stillet op ”til fotografering” i anledning af ”fars” fødselsdag. Den eneste, der mangler, er Palle i den langhårede udgave – han kom først til fire år senere. Endelig mangler Skolebøllen Karl (1977) også, men han hører ikke med i billedbogssammenhængen.

Der er på mange måder tale om ”et rigtigt familiefoto” der rummer lige dele historie og nostalgi. Men i modsætning til fotografiet er der her tale om ”børn”, der lever videre i bedste velgående i dag. Palle er den ene. De andre er knap så funderede i den reelle verden – hvem har mødt Okker Gokker Gummi Klokker og Abel Spendabel andet end i børnerimenes verden?

Imidlertid har de to billedgjorte bogstavrim også baggrund i børnenes egen verden. Jens Sigsgaards feltarbejde til disse bøger bestod i, at han indsamlede ca. 2000 børnerim blandt københavnske skolebørn. Deraf, fortæller han, ”valgte jeg 15, udfra hvad jeg mente var oplagte emner at illustrere, og hvad jeg selv syntes lød sjovt. Det var den første børnerimsamling, der byggede på rim, som udelukkende var indsamlet blandt nulevende børn i et bymiljø. En del af rimene kendte jeg i forvejen selv fra min egen barndom om Vendsyssel, og det, at de også levede i en storby, kunne tyde på, at de ramte noget centralt.”