Trællene

I de fleste af bøgerne prøver Wernström at vise, hvordan verden ser ud i dag - hvem der har magten. Men modsætningen mellem fattig og rig er ikke ny. Den har været der lige så langt tilbage, som vi kender menneskenes historie. Og hvis man ser på historien, forstår man måske bedre den tid, som man selv lever i.

Men serien om Trællene har Wernström skrevet Sveriges historie gennem de sidste 1000 år. I en række historier fortæller han, hvordan modsætningerne i samfundet har været op gennem tiden. Hovedpersonerne og deres oplevelser er opdigtede, men tiden, de lever i, er beskrevet, som den var i virkeligheden.

I den første bog hører man om trældrengen Halte. Hele sit korte liv slider han for den boende, der ejer ham, og han ender med at blive ofret til guderne. Halte bestemmer hverken over sit liv eller sin død. Det er en grusom historie om magt, men bonden lever ikke meget bedre end sine trælle. De er fælles om fattigdommen.

Siden blev trællene frigivet, måske fordi samfundet blev bedre - måske fordi bønderne så slap for at føde på dem året rundt. Trællenes efterkommere blev soldater og arbejdere og levede et usselt liv. Samtidig blev herremænd og fabriksejere virkelig rige. Afstanden mellem rig og fattig voksede.

Som Wernström ser historien, er trældommen fortsat. Vold og tvang er efterhånden afløst af andre midler, men de rige udnytter stadig de fattige.

I seriens sidste bind, som foregår i nutiden, ser Stina, hvordan magthaverne ikke bare tjener penge på de mennesker, der lever i dag. Affaldet fra atomkraftværkerne vil være en trussel langt ud i fremtiden, og vores børn og børnebørn kommer også til at betale regningen for de rigdomme, der bliver samlet her og nu.

Men Trælle-serien er ikke bare en historie om elendighed. Den er også historien om, hvordan de mennesker, der arbejder, laver de virkelige forandringer i verden.
"Konger kommer, og konger går, indtil ingen kan holde dem ude fra hinanden. Men en ny måde at føje skibsplanker sammen på, det sker bare én gang, og så bliver det en milepæl i historien." (fra Trællenes oprør ).