Jok

Citat
”Jeg spillede og spillede. Til sidst voksede der hår overalt. Ned fra tagene hang store rottehaler. Ja, springvandet fik fuldskæg, og på gaderne voksede der kæmpekrøller. Folk måtte børste gaderne og sætte spænder i, så busserne kunne komme frem”. ”Ai!” siger pigen. ”Jo, jo, de måtte endda lave et filterpoliti!” De havde store sakse, så de kunne klippe håret, når det blev filtret foran husene, så folk ikke kunne komme hverken ud eller ind.”
”Jok”, s. 23-24.

Tina Sakura debuterede i 2004 med billedbogen ”Jok”, der er farverigt illustreret af Cato Thau-Jensen.

Hovedpersonen Jok lever en stille tilværelse, der mestendels består af at drikke kaffe og høre om sine barndomsvenners bedrifter i radioen. De har alle sammen fundet lige præcis det, de er bedst til, hvad enten det så er at vinde medaljer i svømmekonkurrencer eller lave gourmetmad. En dag er radioen tom, og tomheden skubber til Jok, der begynder at tænke over, om der mon også er noget, han er god til?

Uden den store succes vover Jok sig ud i verden og prøver kræfter med alt fra at være damefrisør hos den skrappe Oui Oui til at være assistent for en storsvedende købmand. Hver gang sker det samme: Jok jokker i spinaten. Hos frisøren får han klippet lidt for meget af fru Brandmajor Svendsens hår, som kok får han krydret for rundhåndet med chilien, og som købmand bliver kunderne sure på ham, fordi han ikke kan regne.

25204875

Endelig efter mange prøvelser finder Jok ud af, at det, han er allerbedst til, er at være sig selv og fortælle historier. Han bruger af alle sine nye erfaringer, når han beretter de fantastiske historier for sit begejstrede publikum, og han opdager, at han ikke længere behøver at leve sit liv gennem andres oplevelser, men nu i stedet har masser af sine egne.

Historien om Jok er en klassisk fortælling om at rejse ud i verden for at finde sig selv og på vejen møde modstand, der i sidste ende gør en stærkere. Men det er også en historie om, hvor vigtigt det er at gøre sig sine egne erfaringer og ikke kun at opleve verden på sikker afstand. 

Tina Sakura skaber meget tydelige billeder af begreber eller sanseerfaringer, der ellers er svære at indfange. Lugte, lyde og smage bliver gjort levende for læseren, der på denne måde kommer til at opleve sammen med Jok.

Med ”Jok” indvarsles det fantastiske rum, som kommer til at fylde i Tina Sakuras øvrige forfatterskab. Her opretholdes dog stadig et skel mellem den verden, som vi alle befinder os i, nemlig realplanet og så den overnaturlige verden, det fantastiske plan i form af Jok som historiefortæller.