Michael Chabon

Af journalist Niels Vestergaard, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af cand.mag. Christian Jess Rasmussen 2010/2013


Når Pulitzer-prisvinderen Michael Chabon henvender sig til voksne, er det med et kritisk øje på det amerikanske samfund. I hovedværkerne spejler han amerikanernes behandling af jøder i jødernes behandling af homoseksuelle, men i modsætning til meget af den tematisk beslægtede minoritetslitteratur er der tale om sprudlende episke forløb, som smelter mytologi sammen med pulp og populærkultur, og samfundskritikken er næppe mere end et påskud for virkelighedsflugt. Chabon nyder at isolere sig i fortællingernes eventyrlige verden og videreformidle oplevelsen til læseren. Budskaber er i den forstand underordnede, og han vælger frit og ubekymret mellem redskaber og genrer. Han har gennem årene gjort sig i så forskellige udtryk som magisk realisme, noirkrimi, fantasy, børne- og ungdomsbøger og noveller. Priser, anmelderroser og høje salgstal har været en del af karrieren siden debuten med “Pittsburgh mysterierne” i 1988, og Michael Chabon regnes med god grund for en af de fremmeste repræsentanter for den nye generation af nordamerikanske forfattere, der også tæller navne som Jonathan Lethem, Rick Moody og Jennifer Egan.

 

Blå bog

Født: 24. maj 1963.

Uddannelse: Bachelor fra University of Pittsburgh, 1984. Master i ‘creative writing’ fra University of California, 1987.

Debut: The Mysteries of Pittsburgh, 1988.

Litteraturpriser: Publishers Weekly best books, 1995. Scripter Award, 2000. Pulitzer-prisen, 2001. Nebula Award for bedste roman, 2007. Hugo Award for Best Novel, 2008.

Seneste udgivelse: Wonderboys. Rosenkilde & Bahnhof, 2013. ( Wonder Boys. 1995). Oversætter: Juliane Wammen. Roman.