Flygtningen

Citat
”Det var måske hans største fortjeneste. Han havde ændret det danske sprog. Hans modstandere sagde, han havde forrået det, og hvis forråelse betød, at man nu kunne sige, at nu var det kraftedeme nok med alle de perkere, der nassede på systemet og sendte bistanden hjem til analfabeterne hjemme i landsbyen, så havde de ret. Selv ude i det, der blev kaldt det borgerlige, anstændige Danmark, var det blevet politisk korrekt at tale som ham.”
”Flygtningen”, s. 150.

I Olav Hergels debutroman, ”Flygtningen” fra 2006, er journalisten Rikke taget til Irak for at skildre de danske soldaters hverdag i deres camp i Basra. En dag bliver hun kidnappet af Nazir med de blå øjne, får spidsen af en finger hugget af for rullende kameraer og frygter for sit liv. Men Nazir, hvis far blev dræbt af amerikanske soldater, vil ikke kunne leve med tanken om at have slået Rikke ihjel, så han slipper hende fri, og hun kan vende hjem til heltemodtagelse i Danmark.

Rikke lyver om sin flugt for at beskytte Nazir, der selv flygter fra yderligere kidnapninger. Herefter udspiller der sig et højspændt drama, hvor Nazir rejser op gennem Europa for at møde Rikke, og hvor Rikke forsøger at navigere i en nærgående presse, der har luret hendes løgn. Nazir kommer til Danmark, og menneskejagten sætter ind for alvor. Rikke og Nazir erklæres for landsforrædere, og hverken politi, presse eller politikere helmer, før det umage par er fanget. 

27281044

”Flygtningen” er udover at være en dramatisk spændingsroman også et portræt af Danmark efter år 2000. Et Danmark, hvor flygtninge og indvandrere får stadigt trangere kår, hvor tonen i debatten umærkeligt ændrer sig, og hvor medierne hungrer mere efter profit end at fortælle sandheden. Hergels baggrund som journalist er tydelig i romanen, som i sin detaljerigdom og sine nuancerede portrætter tegner et stærkt billede af den politiske og samfundsmæssige tilstand i Danmark i disse år.

Moralske dilemmaer om sandhed og løgn, personlige over for samfundsmæssige interesser, integritet og loyalitet er karakterernes udfordringer og romanens tema. Portrætterne af politikere og mediepersoner er skåret over levende personer, og læseren kan selv ”oversætte” romanens karakterer til virkelighedens. ”Flygtningen” er et åbent (selv-)opgør med journaliststanden og dens anløbne moral, en erklæret krig mod Dansk Folkeparti og den politiske opbakning, de har i regeringen. Den er et opråb til det danske folk om at åbne armene og lukke den flygtning ind, som måske en dag står foran deres hoveddør.