Beslægtede forfatterskaber

Khaled Hosseini skriver sig med sine tre romaner ind i verdenslitteraturen, for det er de store temaer som identitet, kærlighed, ære, skyld, frygt og tilgivelse, der tematiseres, og som spinder sig ind i såvel historiske og politiske som menneskeligt psykologiske fortællinger.

Man kan sige, at Hosseini er for Afghanistan, hvad Salman Rushdie er for Indien – eller måske nærmere hvad Rushdie betyder for vestens indblik i indernes liv. Begge forfattere tematiserer den store historie igennem den lille, altså de respektive landes historie igennem individernes vilkår. Begge er eksilforfattere og begge har de en stærk poetisk åre, men hvor Rushdies pens poetiske åre er parret med aggressivitet og vilterhed, er Hosseinis mere florlet og porøs.

“Drageløberen” kan minde om Wally Lambs “I Know This Much Is True” på den vis, at de begge tematiserer en kærlighed mellem brødre fuld af udfordringer, og også fortrydelse og forholdet til en dominerende far er gennemgående emner i begge værker.

Har læsningen af Hosseinis romaner inspireret til et yderligere dyk i Afghanistans historie kan det anbefales at læse “West of Kabul, East of New York” af Tamim Ansary. Via et gennemgående fokus på landets lyde, dufte og smage giver Ansary et fredeligt og måske nok lidt poleret billede af Afghanistan før besættelse og krig.

Hvis man er interesseret i, hvad der har inspireret Khaled Hosseini, kan man blandt andet give sig i kast med John Steinbecks “Vredens druer”. Hosseini fortæller, at han læste den i 1983, da han havde opholdt sig i USA i tre år, og at det var den første roman, han læste, hvor han for alvor havde det engelske sprog under huden. Han siger: “Af en eller anden grund identificerede jeg mig med de arbejdsløse landbrugsmedhjælpere i romanen. Jeg tænker, at de på en måde mindede mig om mit eget lands traumatiserede folk. Og sørme så, da jeg tog tilbage til Afghanistan i 2003, mødte jeg mennesker med en enorm stolthed og værdighed under meget dystre betingelser; jeg tænker, jeg mødte flere udgaver af Ma og Tom Joads i Kabul.” (Mike Segretto: “Meet the Writers: Khaled Hosseini”. www.barnesandnobels.com).