Hjertets dannelse

Citat
””Jeg taler om politiske flygtninge, det er noget andet. Dem har Danmark pligt til at tage sin andel af, og dem bliver der sørget for.” ”Skal de så bo i en flygtningelejr ude på en af vores marker?” Christian rystede på hovedet. ”De kunne blive indlogeret henne på kroen, og de skal jo også have noget at spise.” Det var noget helt andet, nu begyndte man at se idéen med hans forslag. Politiske flygtninge kunne måske sætte lidt liv i byen igen.”
”Hjertets dannelse”, s. 272

I 2015 føjede Erling Jepsen endnu et epos om Sønderjylland til sit virke, nemlig romanen ”Hjertets dannelse”, der foregår i den sønderjyske grænseby Bramstrup i 2004. Her bor drømmeren Kirstine, der er datter af kroejerne Birthe og Gunner, og her bor Erna, der fra sit køkkenvindue kan holde øje med skoven. Hun rapporterer fluks til det selvbestaltede Grænseværn, der rykker ud, når nogen illegalt krydser grænsen. Peder Post er en kuet mand, der aldrig har fundet sin plads i byen, og da han endelig optages i Grænseværnet, er det en ydmygelse. På en natlig mission finder de en sigøjnerkvinde og hendes lille barn i en lade og fører dem i sikkerhed. Peder finder dog ud af, at hun er havnet på et bordel på en nedlagt gård. De lokale ser ikke noget forkert i at drive lidt virksomhed med flygtningekvinder, og de ser tilbage på den sønderjyske pornoindustris storhedstid i 1970’erne med stolthed – i skarp kontrast til de omtaler af omfattende seksuelt misbrug, der har været i Sønderjylland de senere år.

51881036

Da københavneren Christian kommer til byen for at lave research til sit speciale om H.C. Andersens rejser i Europa, vækkes de lokale mænds forsvarsmekanismer. Ingen skal komme og snage i noget her. Ved gennemgang af sognets kirkebøger opsnapper Christian noget forlorent ved børnedødeligheden i den lille by, og den formodning tilspidser den lurende konflikt.

Kirstine er en sværmer for litteratur og dagdrømmer sig af sted med H.C. Andersen i en hestevogn, og mødet med svundne tider fører hende til nye erkendelser. I litteraturen og fantasien kan man møde nye verdener og på den måde åbne sit hjerte og sin forstand. Sat i en realistisk og tidstypisk scene indgår romanens fantasirejser på højde med andre hændelser: Kirstine og Christian rejser ud med den unge H.C. Andersen, der bliver inspireret til en lang række af sine eventyr på turene rundt i Sønderjylland.

Romanen udtrykker et ønske om humanistisk medmenneskelighed. I stedet for at nære frygten for det ukendte - ved bl.a. at læse om Udkantsdanmark i ”romaner og medier” – så er det bedre at åbne hjertet, tage ud i verden og møde mennesker. Den tyske by Harzen står som forbillede, for her har de Hjertets dannelse. Når de siger Guten Tag, så mener de det faktisk. Dannelse og uddannelse er godt, men den vigtigste dannelse er dog hjertets.