Jonas Hassen Khemiri

Af stud.mag. Helle Eeg, iBureauet/Dagbladet Information. 2008.


Sveriges nye indvandrerforfatter og vores generations svar på J.D. Salingers “Forbandede ungdom”. Sådan blev Jonas Hassen Khemiri modtaget i sit hjemland ved udgivelsen af debuten “Et øje rødt”. Her møder vi teenageren Halim, der på klingende indvandrersvensk fortæller om sit liv mellem to kulturer. En enkel anmelder takkede forlæggeren for at have hjulpet Khemiri med retstavningen, for ellers ville bogen nok have været for svær at læse. Men man skal ikke lade sig narre af Khemiris omvendte ordstillinger og sammenblandingen af svensk, arabisk og fransk. Det er skam helt bevidst. Anmelderens reaktion på debuten viser blot, hvor fastlåst vi er i vores forestillinger om de andre. Khemiris værker tager fat i de uudtalte fordomme, han vender dem på hovedet og drejer dem rundt, og tilbage står en klar og præcis samfundskritik af det moderne Skandinavien.


Blå bog

Født: Den 27. december 1978 i Stockholm.

Uddannelse: Har studeret litteraturvidenskab og international økonomi.

Debut: “Et øje rødt” 2004 (“Ett öga rött”, 2003).

Litteraturpriser: Augustpriset, Sveriges Radios Romanpris, Borås Tidnings Debutantpris, Bellmanpriset, Tidningen VI:s litteraturpris og PO Enquists pris.

Seneste udgivelse: Alt det jeg ikke husker. Gyldendal, 2016. (Allt jag inte minns, 2015). Oversat af: Birgitte Steffen Nielsen.