Det korch´ske liv

Morten Korchs forfatterskab bygger på hans dyrekøbte livserfaringer. Livet i den sindige fynske fødeby, Over-Holluf, bliver tematiseret mange gange, bl.a. i En Husmand (1915). Korch elskede den harmoniske tilværelse i landsbyen før andels- og brugsforeninger - efter hans mening - ødelagde bønders og småkårsfolks indbyrdes forhold.

Korchs videre levnedsløb er bl.a. sat i fiktive rammer i fem solide romaner Indenfor Voldene (1940), Under Byens Tage (1941), Det gamle Teglværk (1942), Frodige Dage (1952) og Fare, fare krigsmand (1953), hvor Morten Korch under navnet Nikolaj optræder som helten i sit eget liv.

Morten Korch har virkelig haft en bevæget karriere. Først som købmandslærling (1890-96) - skildret bl.a. i Sejrgaarden (1913) - siden som handelsrejsende og grosserer (1896-1910). Derefter følger en periode som direktør for Hakkemose Teglværk ved Høje Taastrup (1910-12). Sidstnævnte virksomheder måtte lukke efter en bragende fallit.

Mellem 1912-15 prøvede han sig som forlægger under navnet "Morten Korchs Forlag" i København, men heller ikke denne metier lykkedes for den myreflittige mand. På forlaget udgav han dog tre romaner Guldglasuren (1912), Sejrgaarden (1913) og En Husmand (1915).

I 1915 måtte virksomheden standse sine betalinger, og Morten Korch satsede derefter hårdt på at overleve - nærmest på trods - af sit forfatterskab. Han afsatte en byge af føljetoner til tidens populære ugeblade og tidsskrifter og indledte i 1914 en succesfyldt karriere som foredragsholder. I 1916 fik han romanen En Æreskrans udgivet på Det schønbergske Forlag, der udgav Morten Korchs bøger frem til 1927. Så overtog Steen Hasselbalch rettighederne fra 1927-37, derefter købte sønnen forfatterskabet og bragte det med sig over i forlagssamarbejdet Branner og Korch fra 1949-74.

Det var 2. Verdenskrig, der gjorde Morten Korchs forfatterskab til en forlagsmæssig drøm. Perioden lige efter 1. Verdenskrig havde bragt bøgerne ud til de mange hjem, men nu gik oplagstallene grassat. Man satsede på store førsteoplag, og de blev afsat uden problemer - ikke mindst på grund af romanernes patriotiske indhold. Under besættelsen blev Korchs bøger nemlig et skjold mod den nazistiske indflydelse. I 1942 kunne Morten Korch prale med at have solgt én million eksemplarer af sine bøger, og han lænede sig op ad en stejlt stigende salgskurve.

I 1949 fik filmselskabet ASA enerettighederne til Morten Korchs romaner, og den 9. januar 1950 var der Danmarkspremiere på De røde Heste - instrueret af Alice O´Fredericks og Jon Iversen. Filmen blev en kolossal succes, og 2,3 millioner mennesker vandrede i løbet af de to første år i biografen for at overvære dette ægte danske skæbnedrama.

Denne begivenhed er aldrig overgået i dansk underholdningslivs historie, og gjorde Korch til en nagelfast institution, som man måtte forholde sig til - enten med afsky eller glæde.