Over grænsen

Citat
“En vindmølle på sletten under dem lignede et stykke kinesisk legetøj, og hundene gøede i det fjerne. I solens korte, skrå stråler stod de nøgne, umbrafarvede bjerge med dybe skygger i alle kløfter og klippespalter, og på himlen i syd kredsede en halv snes ådselgribbe rundt og rundt, som en langsom og uhyggelig karrusel.”
Cormac McCarthy: “Over grænsen”, side 224.

Anden del a Cormac McCarthys Grænselands-trilogi” udkom i 1994 med titlen “The Crossing” (“Over grænsen”, 1996). Ligesom “Alle de smukke heste” kredser romanen om grænselandet mellem Mexico og USA, denne gang i 1940'erne. Hovedpersonen er den 16-årige Billy Parham, som drager af sted på tre fatale rejser til Mexico.

Første del af romanen foregår dog i den amerikanske stat New Mexico, hvor Billy på en tur i ødemarken støder på en ulv. Ulven er udryddet i USA og vil blive skudt, så den gode Billy beslutter sig for at bringe den gravide hunulv tilbage til det mexicanske højland, hvor den kan få lov til at være i fred. Men forsøget på at bringe ulven tilbage i sit rette element mislykkes. Den tages fra ham, og ender i et cirkus, hvor den skal kæmpe mod hunde. Billy ser ulven kæmpe en uendelig kamp mod hundene, der uvægerligt vil ende med ulvens død. Han gør derfor en ende på dyrets lidelser ved at springe ind i arenaen og skyde det.

Rejsen, som skulle redde ulvens liv, ender i stedet med at være årsag til dens død. Sådan fortsætter romanen med at vende det gode på hovedet. Da Billy kommer tilbage til forældrenes gård, har revolvermænd slået hans forældre ihjel og stjålet hestene. Igen må Billy af sted, denne gang på jagt efter hestene.

På rejsen for at bringe hestene hjem møder han en mexicansk pige og forelsker sig, men siden kommer Billy og broderen i kamp om hendes gunst, og den søde kærlighed udvikler sig til et mareridt. Billy begiver sig af sted på en tredje rejse, nu i en søgen efter sin bror. Afslutningsvis må han begrave sin bror, ligesom han på sin første rejse begravede ulven. Godhed og kærlighed slår over i deres egne modsætninger, og Billy, som ellers er ikke så lidt af en heltemodig ung mand, må sande, at alle gode intentioner synes at udmønte sig i katastrofer.

Igen markerer den mexicansk-amerikanske grænse overgangen mellem det sorgløse ungdomsliv og det desillusionerede voksenliv. Den unge Billy drager ud i et forsøg på at gøre det gode, men verden viser sig at byde på en ufattelig hårdhed, og den unge idealist må bukke under for de barske realiteter.