Litterære åndsfæller

Janni Olesens debutroman har fået anmeldere flere steder til at bruge glosen generationsroman, hvor Aalborg altså er den realistiske baggrund for karakteristikken og diskussionen af en hel generation. Således er Janni Olesens debut en afgørende realistisk og kollektivt anlagt “Aalborg-roman”, der får læseren til at tænke på Jakob Ejersbos “Nordkraft” fra 2002. I modsætning til “Noget du skal vide”, som foregår blandt unge og på overfladen velfungerende mennesker, så foregår “Nordkraft” i et hårdkogt miljø præget af stoffer og kriminalitet. Men når man kommer ind i de to universer, bliver det klart, at angsten for nærheden og tilsvarende behovet herfor, er slående ens i de to universer, romanerne udfolder.

Janni Olesens rapkæftethed, den bidske humor og den fortsatte kredsen om parforhold, seksualitet og kærlighed åbner desuden op for et sprogligt univers, der kan minde om klummeskrivningens intime og personlige stemmeføring. Olesens stil er mundret og sprudlende og ligger langt fra det højlitterære og skriftsproglige. Således kan Janni Olesens debut give mindelser om de jævnaldrende, danske forfattere Camille Blomst og Ina Merete Schmidt.

Janni Olesens liste over litterære helte er ifølge hende selv under konstant revision, men hun nævner forfattere som blandt andet Stephen King, Erlend Loe, Jan Sonnergaard og Jakob Martin Strid – “selv om han godt nok er tegner” – blandt favoritterne. Desuden anfører Olesen musikken – først og fremmest den klassiske rockmusik –som noget hun dyrker ikke bare rent musikalsk, men i høj grad også som tekstmæssige og lyriske inspirationskilder.