Mikael

Citat
”- Før den oplevelse tænkte jeg, at når jeg havde slået én ihjel, ville noget ændre sig i mig, sagde han, men bagefter havde jeg det på præcis samme måde som før. Jeg var stadig mig selv. Og det var det, der var det svære.”
”Mikael”, s. 255.

I 2014 udgav Dy Plambeck sin tredje roman, ”Mikael”, der handler om journalisten Becky og soldaten Mikael. De mødes i Afghanistan, hvor han er soldat og hvor hun er taget til for at skrive en reportage til avisen hjemme i Danmark.

Mens dagene går med patruljer og monotone rutiner i lejren, tiltrækkes de to langsomt af hinanden og lover hinanden et gensyn, da de skilles. De mødes igen på den italienske ø Sardinien, hvor Mikaels moster har et hus, og hvor de skal til et lokalt bryllup. Efter endnu en udstationering i Afghanistan kommer Mikael til København, hvor Becky bor og har sin daglige gang på avisen.

Detaljerede beskrivelser af livet i lejrene Camp Bastion og Bridzar giver et billede af soldaternes hverdag og levevilkår. Der er poser til at tisse i, de samme feltrationer at spise hver dag, sand overalt og ulidelig varmt. Iblandet de præcise skildringer er erindringer fra Mikaels barndom, hvor han mistede sine forældre som tiårig.

51224655

Romanen er fortalt fra skiftevis Mikaels og Beckys perspektiv, hvilket giver flere indgange til de oplevede begivenheder. Mikael beskriver indefra soldatens hjelm og vest, hvordan han mentalt overlever at være i krig, og Becky ser med journalistens nysgerrighed på livet i en krigszone. Særligt Mikaels beskrivelser viser, hvor komplekst det er ikke kun at være i krig men også at komme hjem igen. Soldaterne har oplevelser, de ikke kan dele med familie og venner, og efter hjemkomsten har Mikael mest lyst til at tage tilbage til Afghanistan med det samme. Der er han mindre ensom end blandt småsnakkende københavnere.

”Mikael” er ikke en politisk bog om at være i krig eller om den danske indsats i Afghanistan. Den er en bog om de menneskelige konsekvenser, det har at være i krig – både for den udsendte og dennes familie, kæreste og venner. Mikaels ven Jan får sprængt sine ben af, og man hører hans historie som hjemvendt krigsinvalid. Nye proteser, kørestolsteknik og isolation er den hverdag, han møder efter hjemkomsten fra Afghanistan.

Krigen har overtaget soldaternes kroppe og ødelagt deres sprog, og soldatens psykologiske overlevelsesmekanismer – set gennem Mikael – fylder meget i bogen og giver et indtryk af, hvor hårdt et pres, udsendte er udsat for.