Beslægtede forfatterskaber

Opgøret med æstetiseringen af kvindekroppen er en tematik, der, som flere aviser fremhæver (Frankfurter Allgemeine, Politiken, The Times, The Guardian, Granta, se kilder) viser tilbage til Germaine Greers feministiske klassiker ”Den kvindelige eunuk” fra 1970 (da. 1971), hvor Greers kritiserer den kulturelle æstetisering af kvinden. Greers hævder, at mens kulturen foregiver at dyrke kvinden, så handler det i virkeligheden om objektificering, der i sidste ende kastrerer og fratager kvinden sin autonomi. ”Den kvindelige eunuk” fik stor indflydelse på kvindebevægelsen, med bh-afbrænding, make-up-dumping og lag-på-lag-påklædning til følge.
Roche er desuden blevet sammenlignet med den amerikanske forfatter J.D. Salinger (The Guardian, Granta, se kilder), der i romanklassikeren ”Forbandede Ungdom” (1951, da. 1953) skildrer den unge, vrede mand Holden Caulfields indre monolog. Dels væmmes han over voksenlivets bedrag, dels glæder han sig over og søger at værne om den barnlige uskyld vis-a-vis Helens forhold til hygiejne kontra uhygiejne.

Hvis man betragter ”Vådområder” som erotisk litteratur, kan den henvise til den franske forfatter George Batailles erotiske roman ”Historien om øjet” (1928), hvor et ungt pars fetichistiske udskejelser skildres gennem en række objekter, hvor øjet i titlen henviser til et udrevet øje, der benyttes som seksuelt fetisch-objekt. Også hønseæg har en fetichistisk funktion i ”Historien om øjet”, som giver genlyd i ”Vådområder”. Helen fortæller om hende og tuneseren Kanells sexlege (Vådområder, s. 129), der bl.a. går ud på at stoppe først et råt og siden et hårdkogt æg op i hende, ligesom Charlotte forsøger sig med de avocadosten, som hun bruger til at plante avocadotræer.

”Historien om øjet” fik ligesom ”Vådområder” påhæftet en rent pornografisk mærkat ved udgivelsen, mens den i nyere tid er blevet anerkendt som et betydeligt, surrealistisk værk. Bataille trækker i høj grad på den litterære erotiks mester, Marquis de Sade, der chokerede i datidens litterære offentlighed med værker som den sadomasochistiske ”Justine eller Dydens genvordigheder” (1787).