Den politiske tid

Sven Holm er måske ikke politisk i gængs forstand forstået som fortaler for en eller anden politisk retning. Han er mere interesseret i magt og i magtens psykologi, og det slår igennem i forfatterskabets “anden fase”. I romanen “Fra den nederste himmel” fra 1965 og novellesamlingen “Rex” fra 1969 er den fabulerende stil ikke længere eneherskende og en mere nøgtern psykologisk vinkel er lagt ind i historierne. Fortællingen “Termush - Atlanterhavskysten” fra 1967 giver et uhyggeligt indtryk af, hvordan mennesker kan slås om magt. I romanen illustreres det gennem magtkampe blandt overlevende efter en atomkrig.

53108873

Tressernes politiske klima og hele ungdomsoprørets insisteren på at forandre og chokere kommer også til at præge Sven Holms forfatterskab. Især romanen “Min elskede - en skabelonroman” fra 1968 viser, at han både var en nysgerrig og interesseret betragter til alt det nye der foregik - men han bliver på sidelinien. Romanen “Syg og munter” fra 1972 er måske forfatterens skarpeste bud på hele denne periode. Den handler om den desillusionerede invalidepensionist Arvid og hans gang i et København i hastig forandring. Arvid ser alt, men han kan ikke handle på det. Han oplever Christianias tilblivelse, men er selv blevet for gammel til at flytte derind. Han forsøger sig med kærligheden, men han har svært ved at engagere sig i noget som helst andet end sig selv. Hele tiden er han dog bevidst om sin distancerede voyeur-position.

Historien blev i 1974 vist som tv-spil med en fremragende Jørgen Ryg som Arvid. “Syg og munter” er et forsvar for den skæve outsider og en sønderlemmende kritik af en samfundsorden, der ikke levner plads til det enkelte menneske.